İspanya


İspanya





Tam Adı:
Yönetim biçimi:İspanya Anayasal Parlamenter Monarşi ile yönetilmektedir.
Başkent: Madrid
Nüfusu: 46.081.174 (2010) İspanyollar,Katalanlar,Basklar,Galikler




Yüz ölçümü: 505.988 km2 (%40 tarım alanı,%30 otlak alan,%31 ormanlık ve çalılık)




Uluslararası Saat dilimi: GMT +1 Saat
Dil:İspanyolca,Katalan,Bask ve Galik dilleri




Din:Roma Katolik kilisesi




Telefon kodu: İspanya 34  Madrid 91
Para birimi:Avro
GSYİH (milyar dolar, cari fiyatlarla): 1.501 (2011)
Kişi Başına GSYİH (dolar, cari fiyatlarla):36.385
Önemli kentler:Ülkenin başlıca şehirleri, başkent Madrid, Barselona, Valensiya, Seville, Zaragoza ve Malaga olarak sıralanabilir.
En yüksek yeri : Mulhacen (3478m),Aneto tep.(3404m),Puigmal(2913m),avrup tepeleri (2648 m),Anie Tep.(2504m) 




Akarsular ve göller:Nehirler kuzeyde Ebro ve güneyde Guadalquivir nehirleridir. Ebro nehri, Akdeniz'e dökülürken denizciliğe elverişli tek nehir olan Guadalquivir Sevilla şehrinden geçer.Duero,Tajo,Goadiana
Coğrafi Konum :Yüzölçümü 505.182 km2 olan İspanya, Avrupa Birliği’nin ve Batı Avrupa’nın Fransa’dan sonra en büyük ikinci ülkesi olarak Avrupa kıtasının güneybatısında bulunan İber Yarımadası'nda yer almaktadır. Bu yarımadanın dışında Akdeniz'deki Balear Adaları, Afrika'nın kuzeyindeki Ceuta ve Melilla şehirleri ve Atlantik Okyanusu'ndaki Kanarya Adaları da İspanya ulusal sınırları içindedir. İspanya batıda yine İber Yarımadası’nda bulunan Portekiz, kuzeyde Fransa, ve güneyde Birleşik Krallık’a bağlı Cebelitarık ile komşudur.
İklimi:Ülkenin kuzeybatı bölgesinde Kuzey Atlantik etkisiyle yağışlar bol ve iklim ılımandır. Akdeniz sahillerinde ise kışlar ılık ve yağışsız, yazlar sıcak geçer. Kuzey doğu sahillerinde yaz yağışları yeterli düzeydeyken güney doğu sahillerinde yağışların yetersizliği özellikle meyve üretiminin yoğun olduğu
bu bölgede sulama sistemlerine başvurulması gereğini doğurmaktadır. Guadalquivir nehrinin geniş tarım alanları sağladığı güney İspanya’da da yağışların az olmasından dolayı sık sık kuraklıklar yaşanmaktadır. Ülkenin iç kısımlarında ve 1.200 metreyi aşan dağlık kesimlerde kara iklimi yaşanır.Diğer taraftan, Kanarya Adaları'nda tropikal bir iklim hakimdir.

İdari yapı ve bölünüş:Ülke; kentler, eyaletler ve özerk bölgelere ayrılmıştır. İspanya’da idari açıdan 17 özerk bölge (Endülüs,Aragon, Asturya, Kastilya-La Mancha, Valensiya, Extremadura, Galiçya, Rioja, Madrid, Murcia, Navarra,Balear Adaları, Bask Ülkesi, Kanarya Adaları, Kantabriya, Kastilya ve Leon ve Katalunya) ile Kuzey Afrika kıyısında 2 özerk şehir (Ceuta ve Melilla) bulunmaktadır. Yedi özerk bölgenin her biri (Asturias,Balearic Adaları, Cantabria, La Rioja, Madrid, Murcia, ve Navarre) aynı zamanda bir ildir. Her özerk bölge kendi yasalarını uygular. Devlet bunları tanımanın yanısıra kendi yasal düzenlemesinin bir parçası olarak korumaktadır.
Önemli limanları :Bahia de Algeciras, Valensiya, Vigo, Barcelona, Tarrogona, Bilbao


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Okullarda bulundurulacak sivil savunma dosya içeriği