Kuba


Kuba



Resmi Adı: Küba Cumhuriyeti

Yüz ölçümü: 110.860 km2

Nüfusu: 11.2 milyon kişi ( 2007) Estonyalılar, Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Ruslar ile diğer etnik gruplar

Başkent: Havana

Önemli Şehirleri : Santiago de Cuba, Santa Clara, Holguin, Guantanamo

Dil: İspanyolca

Din: Çoğunluk Katolik olmak üzere Hristiyanlık dini egemendir. Katolikler, toplam nüfusun %85’ini oluşturmaktadır

Yönetim Şekli: Komünizm/ Dünyada komünizmin son kalesi olarak biliniyor. Fiedel Castro darbe ile geldiği hükümeti yaklaşık 50 yıl ABD’nin tüm çabalarına rağmen yönetti. 2007 yılı sonlarında (19 Aralık 2007) Raul Castro’ya devretti.

Coğrafi Konumu : Karayip Denizi ve Florida arasında yer alan ve iki adadan oluşan bir kara parçasıdır. Meksika Körfezi’nin girişinde bulunan bu ada ülkesine komşu olan ülkeler ise; Bahamalar, Meksika, Jamaika ve Haiti’dir.

İklim: Kurak (Kasım-Nisan) ve yağışlı (Mayıs-Ekim) olmak üzere iki mevsim söz konusudur.Yıllık ortalama sıcaklık 25.6o C’dır.Haziran-Ekim ayları arasında görülen kasırgalar ülkede büyük yıkımlara yol açabilmektedir.Küba’nın yüzey şekilleri Sierra Macstra 'nın bulunduğu dağlık alanın dışında karstik aşınmalarla oluşmuş kalker yapılı plato ve ovalar halindedir.Nemli tropikal iklim nedeniyle ada üzerinde sık ormanlar bulunur.Ancak birçok yerde ormanlar yozlaşarak yerini savan tipi bitki örtüsüne bırakmıştır.

Ülke ekonomisi herşeyden önce tarıma dayalıdır. Adanın eski verimli topraklarında eskiden beri ihracata yönelik şekerkamışı üretilir. Sosyalist rejim yıkıldıktan sonra tarım alanları devletleştirilerek devlet yönetimi altında işletilmektedir.

Şeker kamışı yanında kahve tütün turunçgiller de büyük işletmelerde üretilmektedir. Bununla birlikte yiyecek madde üretimi ülke gereksinmesini karşılamaktan uzaktır. Yeraltı kaynaklarını kıttır. En çok çıkarılan maden olan nikel sınırlı ölçüde üretilebilmektedir. Başta başkent Havana olmak üzer kentlerde mevcut ürünleri işleyen fabrikalar bulunmaktadır.(Şeker, tütün, tarım aletleri fabrikaları)
Ülke ekonomisi büyük ölçüde uluslararası ticarete bağlıdır. Önceleri ABD daha sonra Sovyetler ve Bağımsız devletler topluluğu ülkeleri ile ticari ilişkileri devam etmektedir. Küba Bağımsız Devletler Topluluğu ile ekonomik yardım dışında teknik yardımda görmektedir.

Küba 1492 yılında Kaşif Kristof Kolomb tarafından bulundu.1511 yılında adayı işgal eden İspanyollar zenci köleler getirerek adada çalıştırmaya başladılar. Adanın başlıca gelir kaynağı o zamandan buyana şekerkamışıdır. Birçok kez girişilen ayaklanmalardan sonra 1868 ayaklanması 10 yıl sürdü. Sonunda ada birçok ölçüde özerklik kazandı ve kölelik kaldırıldı.(1880)
Şekerkamışından yararlanan Amerikalılar, Kübalıları desteklediler. Bu yüzden 1898 de İspanya Amerika savaşı çıktı. İspanya savaştan yenik çıkınca Küba’dan vazgeçmek zorunda kaldı.1901 de kurulan Küba cumhuriyeti Ekonomik ve diplomatik olarak Amerika’ya bağımlı hale geldi. Ardından 50 yıl süren bir diktatörlük dönemi geldi.Fulgencio Batista Zaldivar ,birkaç yıllık ara dışında 1933 ten 1959 a kadar ülkeyi diktatörlükle yönetti.Ülkedeki muhalefetin başına geçen Fidel Castro 1953 ten 1959 a kadar süren mücadele sonunda Batista yönetimini devirerek kendi yönetimini kurdu.Kurduğu Sosyalist rejimle ülkedeki bütün toprakların ve işletmeleri devlet yönetimine bağladı.Ancak Amerika bu duruma karşı çıktı bozulan ilişkiler nedeniyle Küba Sovyetlere ve üçüncü dünya ülkelerine  yanaştı . 1962 de ülkeye yerleştirilen Sovyet füzeleri büyük bir gerilime neden oldu. Kennedy ve Kuruşçev arasındaki diplomatik görüşmeler sonucunda Sovyetler füzeleri geri çekerek gerilimi kaldırdı.1976 da kabul edilen anayasa ile Küba sosyalist ekonomiye üstünlük sağlamakla birlikte tarım ve ulaşım sektöründe bir ölçüde özel mülkiyeti kabul ettiği gibi emekle kazanılmış servete dayalı özel mülkiyeti de kabul etti. İhtilaldan bu yana ülkeyi yöneten Castro sağlığının bozulması üzerine son yıllarda yönetimi kardeşine bırakarak birnevi emekliliğine ayılmış oldu.
GSYİH (milyon ABD $) : 44,832 (2007)
Kişi Başı GSYİH (ABD $ ) : 4002  (2007 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Okullarda bulundurulacak sivil savunma dosya içeriği