Kuveyt - Burkina Faso





Kuveyt




Yüz ölçümü: 17,818 km2 (2.590 km2’si Suudi Arabistan ve Kuveyt arasında kalan tarafsız bölge)
Nüfusu: 3,4 milyon (1,1 milyon Kuveyt vatandaşı, 2,3 milyon göçmen Mısırlılar, Hintliler Filistinliler, İranlılar)
Başkenti: Kuveyt
Önemli Şehirler: Kuveyt, Hawalli, Ahmadi, Jahra, Farwaniya, Mubarak al-Kabee
Yönetimi şekli: Anayasal Emirlik
Din: İslam (Sünni )
Dili: Resmi dili Arapça. İngilizce
Saat dilimi: GMT +3 saat
Alan kodu:965


 Para Birimi: Kuveyt Dinarı (KD)
GSYİH (Nominal, milyon $ ):164,799 (2011)
Coğrafi Konum: Kuveyt; Basra Körfezinin kuzeyinde yer almaktadır. Kuveyt ile Suudi Arabistan arasındaki tarafsız bölgedeki 2590 km2’lik alan da dahil edildiğinde toplam 17,818 km2’lik yüzölçümü sahip olan Kuveyt’in kara komşuları Irak ve Suudi Arabistan olup, Irak ile 240 km, Suudi Arabistan ile ise 222 km sınıra sahiptir. Kuveyt’in toplam kıyı uzunluğu ise 499 km’dir. Boubiyan Adasında yer alan bataklık alanlar dışında, Kuveyt’in tamamına yakını düz ve çöl alanlardan oluşmaktadır. Ülkenin en yüksek noktası 306 m. olup, dağ, akarsu ve benzeri fiziksel yapılara sahip değildir. Boubiyan ve Failaka Adaları dışında bazı küçük adalar bulunmaktadır.
İdari bölünüş: 4 vilayet
Eskiden bir çöl emirliği olarak balıkçılıkla geçinen ülke 1946 da bulunup işletilmeye başlanan petrol yatakları sayesinde giderek zenginleşti. Petrolü önceleri sanayileşmiş şirketler özellikle İngiliz ve Amerikan şirketleri işletiyordu.1975 te devletleştirilen petrolün yıllık üretimi 100 milyon ton dolayındadır. Petrol rezervi ise 10 milyar ton tahmin edilmektedir. Üretilen petrolün çokaz bir kısmı rafine edilmektedir, geri kalanı ise ham petrol olarak ihraç edilmektedir. Ülke nüfus sürekli artmıştır bu artışta özellikle Filistinliler olmak üzere diğer ülkelerden gelen yabancılar önemli etkendir. Filistinlilerin ülke nüfusu içerisindeki oranı yaklaşık %25 ler dolayındadır.
Kuveyt gerek gıda maddeleri gerekse sanayi ürünlerinin tamamına yakınını ithal etmek zorundadır.
Kuveyt Emirliği 1756 da bu yana El Sabah ailesince yönetilmektedir. O tarihlerde Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olan Kuveyt Emirliği 1899 da İngiliz Mandasını kabullendi. Ülkenin Irak ve Suudi Arabistan la olan sınırları 1921 ve 1922 de belirlendi. Emirlik 1961 de bağımsızlığına kavuştu. Emir Sabah El Salim 1977 de ölünce yerine El Sabah ailesinin Cabir kolundan Şeyh Cabir El Ahmet El Cabir El Sabah başa geçti. Suudi Arabistan la yakın ilişki içerisinde bulunan Kuveyt, Birleşik Amerika, Rusya ve Çin ile yakın ilişki içerisinde olup bütün Arap ülkelerine yardım etmektedir.
Ülke 2 Ağustos 1990 da Irak tarafından işgal edilmiştir.28 ağustos 1990 da Irak, Irak Kuveyt'i 19.eyaleti ilan etti.23 Şubat 1991 de ABD ve İngiliz birliklerinin karadan ve havadan saldırıları sonucu Irak birlikleri geri çekildi ve Sabah ailesi tekrar ülke yönetimine geri döndü.

Burkina Faso

Resmi Adı: Burkina Faso

Resmi Adı: Burkina Faso

Yönetim Şekli: Cumhuriyet

Başkent: Ouagadougou

Yüzölçümü: 274.200 km²

Nüfusu: 16.468.760 milyon kişi (2010 tahmini)

Coğrafi Konumu: Afrika kıtasının batısında yer alır. Kuzeyinde Sahra çölü bulunur. Gana, Benin, Fildişi Sahili, Mali, Nijer ve Togo ile komşudur.

Saat dilimi : GMT

Alan kodu : 226

Önemli Şehirleri : Bobo-Dioulasso, Koudougou, Ouahigouya,Banfora, Kaya

İklimi: Tropikal iklim hüküm sürer. Kışlar ılıman ve kuru; yazlar sıcak ve yağmurlu geçer.

Resmi Dil: Fransızca. Yerel Afrika dilleri nüfusun %90’ı tarafından konuşulmaktadır.

Din: Yerel dinler %40, Müslüman %50, Hıristiyan (çoğunluğu Katolik) %10

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Okullarda bulundurulacak sivil savunma dosya içeriği