Meksika



Meksika



Başkenti: Mexico

Para Birimi: Meksika Pesosu

Nüfus:113.423.047 (2010 tahmini) Nüfus dağılımı ise şöyledir; %60’ı melez (Amerikan-İspanyol), %30’u yerli, %9’u beyaz ve %1’i diğer.

Dil: İspanyolca (Resmi dil)

Din: %76.5’i Katolik, %6.3’ünü Protestan, %0.3’ü diğer, %13.8’i belirsiz ve %3.1’i hiçbir dine tabii değildir.

Kişi başına düşen milli gelir: 15.483 Dolar (2011 tahmini)

Yüz ölçümü:1.969.376 Km2 Meksika yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük 15. , Amerika kıtasının ise 5. en büyük ülkesidir (%12 tarım alanı,%38 otlak alan,%23 ormanlık ve çalılık)

Saat dilimi : -6 ila -7 saat

Alan kodları: 52

Önemli Kentler: Mexico, Guadalajara Monterrey,Puebla,Mexicali,Acapulco,Cuida-Juarez

İklim: Meksika, tropik iklimden çöl iklimine kadar çeşitlilik gösteren bir iklim yapısına sahiptir. Güneyde tropik, yükseklerde ılıman, kuzeyde kurak iklim hâkimdir. Başkent Mexico City’de en sıcak ay Mayıs olup, minimum ve maksimum sıcaklık 12–26˚C arasındadır. En soğuk ay Ocak olup, sıcaklık 6–19˚C arasındadır. En az yağış Şubat ayında (ort. 5 mm), en fazla yağış ise Temmuz ayındadır (ort. 170 mm). Mexico City’de gündüz ve gece sıcaklığı arasında 10˚C’yi aşan farklılıklar olabilmektedir. Veracruz’a göre ise daha sıcak ve nemlidir.

Meksika Körfezi kıyıları ile Baja California Yarımadası tropik fırtınalar ve kasırgaların tehdidine açık durumdadır. Ülkenin batısındaki sahil şeridi açısından en yüksek risk Temmuz–Eylül aylarında olup, Ağustos–Ekim ayları da Körfez’e yakın bölgeler için risklidir.

Tropik kuşağın kuzeyinde mevsimler arasındaki sıcaklık farkı daha yüksektir. Özellikle iç kesimde aşırı sıcak ve soğuk hava görülür. Baja California’nın orta kesiminde ve bazı çöllük alanlarda Temmuz ve Ağustos sıcaklığı 43˚C’yi geçmektedir. Yüksek dağlık alanlarda ve Mesa Del Norte’nin orta kuzey kesiminde kışın sıcaklık 0˚C’nin altına inmektedir. Yeterli yağış alan bölgeler Kuzey Kıyı Ovası, güneydeki bitişik dağlar, Chiapas Yaylası ve Yucatan Yarımadasının güneyiyle sınırlıdır.
İdari bölünüş: 31 eyalet ve 1 federal bölgeden oluşmaktadır. Aguascalientes, Baja California, Baja California Sur, Chihuahua, Colima, Campeche, Coahuila, Chiapas , Durango , Guerrero, Guanajuato, Hidalgo, Jalisco,Mexico (Distrito Federal) , Mexico , Michoacán, Morelos, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca , Puebla , Quintana Roo , Querétaro , Sinaloa , San Luis Potosí , Sonora , Tabasco , Tlaxcala , Tamaulipas , Veracruz , Yucatán , Zacatecas

En yüksek yerleri: Citlaltepetl (5700 m),Popocatepetl (5452 m)İxtaccihuatl (5286 m) Nevado detoluca (4577m),Cerro ;Teotepec (3703 m)
Akarsuları: Bravo del Norte,Balsas,Grijalva


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Öğretmen şiirleri

Okullarda bulundurulacak sivil savunma dosya içeriği