Okullarda bulundurulacak sivil savunma dosya içeriği



Her okul ve kurum müdürü sivil savunma ile ilgili yaptığı ve yapacağı iş ve işlemler için 490 desimal numaralı bir dosya oluşturacaktır. Bu dosyanın örnek içeriği aşağıdaki şekilde olabilir. 
KLASÖR: 490  
DOSYA NO: B.08.4.MEM.4.44.00.490.12/ 
SİVİL SAVUNMA PLANI  (490/12-1) 
1- Okulun sivil savunma planı ve yazışmalar 
2- Bina kat planları, 
3 -Karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği protokolü 
KORUYUCU GÜVENLİK ÖZEL TALİMATI (490/12- 2) 
1 -Okulun koruyucu güvenlik özel talimatı 
2 -Nöbet talimatları (Nöbet tutulan ve tutulmayan okulların yazıları) 
3 -Okulun güvenliği ile ilgili yazışmalar 
4 -Bina çevre ve kat planları ( Elektrik, Yangın Köşesi, Su Vanası, Kaçış Yolu) 
5 -Güvenlik soruşturmaları ile ilgili yazışmalar 
SABOTAJLARA KARŞI KORUMA PLANI (490/12-3) 
1-Okulun sabotajlara karşı koruma planı 
2- İlgili yazışmalar 
YANGIN DOSYASI (490/12-4) 
1 -Bina yangından korunma yönergesi 
2 -2002/4390 karar  sayılı binaların yangından korunması hakkında Yönerge 
3 -Milli eğitim bakanlığı binalarını yangından koruma yönergesi 
4 -Mevcut yangın söndürme malzemelerinin listesi (bakım ve onarımı) 
5 -İhtiyaç duyulan yangın söndürme malzemeleri 
6 -Sivil savunma planındaki ilgili servis personelinin listesi 
7 -İlgili yazışmalar 
SEFERBERLİK  VE SAVAŞ HALLERİNDE EĞİTİMİN AKSATILMADAN DEVAMINI SAĞLAYICI  DETAY PLAN  (490/12-5) 
1- Detay plan 
2- Personel listesi her yıl güncelleştirilecek 
3 -Sefer görev emri alan personelin listesi 
4 -İlgili yazışmalar 
DENETLEME DOSYASI (490/12-6) 
1 -Milli  eğitim müdürlüğünden alınan denetleme formları ile her yıl okul müdürü, yardımcısı ve sivil savunma kol öğretmeni tarafından kurum içi denetlemesinin yapıldığına dair form 
2-Milli eğitim müdürlüğü sivil savunma uzmanlığınca yapılan denetleme formları, denetleme sonuç raporları 
3 -Denetleme neticesinde alınan gerekli tedbirlere ait yazışmalar 
4- Her yıl kasım ayında okulun sivil savunma ile ilgili yaptığı çalışmaların rapor halinde milli eğitim müdürlüğüne gönderilmesi hakkındaki yazışmalar 
5- İlgili yazışmalar 
EĞİTİM VE TATBİKAT DOSYASI (490/12-7) 
1 -Okul idaresi ve sivil savunma kol öğretmeni tarafından personel ve öğrencilere yöneli k yıllık eğitim ve tatbıkat planları 
2- Yapılan eğitim ve tatbikatın sonuç raporu 
3 -Milli eğitim müdürlüğü sivil savunma uzmanlığınca verilen eğitim, tatbikat ve konferanslara ait tutanak 
4-İlgili yazışmalar 
DEPREM ve DİĞER DOĞAL AFETLER(490/12-8) 
1- Yangın ve depremle ilgili personel tahliye tatbikatı raporları 
2 -Afet hazırlık eğitim projesi ile ilgili raporlar. 
3 -20-31 mart deprem bilinçlendirme haftası ile ilgili çalışmalar 
4 -Okulun özelliğine göre her sınıfın ve muhtelif diğer yerlerin deprem anında en tehlikesiz yerlerinin belirtildiği planlar ile bina kaçış yolu planı. 
5- İlgili yazışmalar 
SİVİL SAVUNMA PLANI 
İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’ nce yayınlanan “Daire Ve Müesseseler İçin Sivil Savunma İşleri Kılavuzu” esaslarına göre; müesseselerde (Okul ve kurumlarda) gerekli sivil savunma tesis, teşkil ve  tedbirlerini planlamak, vücuda getirmek ve  yürütmek’ ten   Müesseselerin yetkili temsil organları, amirleri veya sahipleri sorumludurlar. (Okul ve kurum müdürleri) 
OKUL MÜDÜRLÜKLERİNİN  SİVİL SAVUNMA BAKIMINDAN ANA GÖREVLERİ 
1- Okul Personeli ve öğrencilerinin korunması  
2-Hayati önemi haiz mekanizmanın, malzemenin ve stokların korunması, acil tamir ve ıslahı. 
3-Sivil Savunma Servislerinin kurulması, donatımı, eğitimi, 
4-Sivil Savunma tesislerinin kurulması. 
16-65 yaş arası personeli (Öğrenci dahil)  bulunan okul ve kurumlarda,  okula  ait sivil savunma hizmetlerinin tespit, koordine ve planlanması için, okul müdürünün başkanlığında Müdür yardımcıları ve ilgili öğretmenlerden oluşan bir  SİVİL SAVUNMA KOMİSYONU” kurulur.  Sivil Savunma Amirleri  (Okullarda  müdür yardımcısı veya Sivil Savunma Kolu Rehber Öğretmenleri) bu komisyonun tabii üyesi ve raportörüdür. 
Okul ve Kurumlarımızda Okul Müdürleri  tarafından kendi adına sivil savunma teşkilat, hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek üzere görevlendirilen bir SİVİL SAVUNMA AMİRİ bulunur. Bu amir varsa müdür yardımcısı yoksa sivil savunma kolu rehber öğretmenidir. 
Milli Eğitim Müdürlüğü SİVİL SAVUNMA UZMANI  okul ve kurumların yapacağı sivil savunma işlerinde koordinatörlük ve Milli Eğitim Müdürü adına denetleme  görevi yapar. 
SİVİL SAVUNMA AMİRİNİN BAŞLICA GÖREVLERİ ŞUNLARDIR 
BARIŞTA:  
a. Müessesenin sivil savunma planının hazırlanması, onaylanması, gerçekleştirilmesi. 
Planla tespit olunan; 
- Sivil Savunma ekiplerinin kurulması, yetiştirilmesi, değişikliklerin de yerlerine yenilerinin seçilerek daima güncel bulundurulması, 
- Planda bahsedilen malzeme ve teçhizatın temin edilmesi, bakım ve muhafazası, 
- Kontrol merkezinin, alarm irtibat sisteminin kurulması ve diğer hazırlık tedbirlerinin alınması, bunların yapılması için gerekli ödenek ihtiyaçlarının ve işlerin tespiti. 
- Okul Müdürüne  teklif ve sonuçlandırılmasının takibi, 
-Şehir ile veya civar kurumlar ile  ilgili konularda mahalli sivil savunma idare kademeleri ile  kurumların sivil savunma amirleriyle temas ve koordinasyonun sağlanması. 
OLAĞANÜSTÜ HALDE VE SEFERDE;  
a. Okuldaki sivil savunma teşkilat, tesisat ve hazırlıklarını bir daha gözden geçirerek noksanların giderilmesi veya ikmali için sivil savunma komisyonuna veya  okul müdürüne teklifte bulunulması.  
Bu amaçla; 
-Sivil Savunma Kontrol Merkezi ve Karargah Servisinin, ikaz, alarm ve irtibat araç, gereç ve tesislerinin işe hazırlaması, personelin göreve başlatılması. 
-Diğer servislerin personelinin yoklamadan geçirilmesi, her an göreve hazır bulundurulmaları,  eğitimi eksik olanların mümkünse kısa bir eğitimden geçirilmelerinin sağlanması.. 
-Servislerin malzeme ve teçhizatlarının  derhal işe hazır şekilde bulundurulmalarının sağlanması,. Ekip personelinin yanlarında bulundurması gerekli olan malzemelerinin kendilerine dağıtımının yapılmasının sağlanması. 
a. - Koruyucu hazırlık olarak sığınak yerleri, yangınlara karşı korunma, makine, malzeme ve tesislerin ve malların korunması ve yedeklenmesi, gizleme gibi hususlarda tespit ve planlanan tedbirlerin  aldırılması. 
2. - İkaz,alarm, taarruz ve sonrası devrelerde kontrol merkezinin görev ve faaliyetlerinin yürütülmesi. 
İşlerini de koordine eder. 
SİVİL SAVUNMA KOMİSYONUNUN GÖREVLERİ 
1-Barışta; okulun özellikleri göz önünde tutularak Sivil Savunma bakımından gerekli teşkilat, tesisat ve tedbirlerin tespiti ve planlanması ile uygulanmasını sağlamak. 
2-Donatım ve eğitim işlerinin gerçekleştirilmesi ve tamamlanması için yapılacak faaliyetleri tespit, koordine ve kontrol etmek. 
3-Bu konularda üyeler arasında gerekli iş bölümü ve işbirliği düzenlemek. 
4-Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş halinde; Sivil savunma teşkilat ve tedbirlerini bir kere daha gözden geçirerek herhangi bir taarruza karşı en son hazırlık tedbirlerini almak. 
5-Taarruzdan sonra; Hasar durumuna göre okulun işler hale getirilmesi, kullanılan ve zayi olan malzemenin ikmali için gerekli çare ve tedbirlere başvurmak. 
6-Kurtarma servisinde görevli personelin ilde ve civar illerde oluşabilecek acil durumlarda, il acil kurtarma ve yardım ekiplerine takviye amacıyla gerekli işbirliği ve iş bölümünü düzenlemek.  
PLANLAMA 
6/3150 Karar Sayılı  Sivil Savunma İle İlgili   Şahsi Mükellefiyet,  Tahliye ve Seyrekleştirme, Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğü   ile aynı karar sayılı  Sivil Savunma  İle İlgili   Teşkil ve Tedbirler Tüzüğü ve bunlara dayalı olarak çıkartılmış bulunan DAİRE VE MÜESSESELER İÇİN SİVİL SAVUNMA İŞLERİ KLAVUZU esaslarına göre;   yıllık ortalama personel mevcuduna göre; “SİVİL SAVUNMA PLANI “  yapma yükümlülüğü getirilmiştir. 
Tüzüğün 62. Maddesi gereğince yıllık ortalama mevcudu 100 ve daha yukarı olan Bakanlığımız Kurum ve kuruluşları, DAİRE VE MÜESSESELER İÇİN SİVİL SAVUNMA İŞLERİ KILAVUZU  esaslarına göre Sivil Savunma Planı yapmakla yükümlü bulunmaktadır. Planların gerçeğe uygun ve uygulama yeterliği bulunması şarttır. Bu husus ilgili makamlarca  yapılacak deneme ve denetlemelerle sağlanır. 
Sivil Savunma Planları düzenlenip onaylandıktan sonra da devamlı şekilde gözden geçirilir. Lüzum görülen değişiklikler yapılır. Her an güncel bulundurulur. 
Planların hazırlanmasından, gerçekleştirilmesi için gerekli ödeneğin yıllara bölünerek tahsis ve bütçeye konulmasından, her yıl yapılması gereken hizmet ve faaliyetlerle tesislerin gerçekleştirilmesinden  Okul ve kurum müdürleri sorumludurlar. 
Yıllık 15-65 yaş arası  ortalama personel mevcudu 200’den fazla olan resmi ve hususi Daire ve Müesseselerde (Genellikle Lise ve dengi okullarda) Sivil Savunma Planı yapılacak ve şu servisler kurulacaktır. 
1-Kontrol Merkezi ve Karargah Servisi 
2-Emniyet ve Kılavuz Servisi 
3-İtfaiye Servisi 
4-Kurtarma Servisi 
5-İlkyardım Servisi 
6-Sosyal Yardım Servisi 
7-Teknik Onarım Servisi (Teknik personeli olan okul ve kurumlar kuracaktır) 
Yıllık 15-65 yaş arası  ortalama personel mevcudu  100’den az olan Daire ve Müesseselerde (Genellikle Merkez ve Köy İlköğretim okulları) Sivil Savunma Planı yapılmayacaktır. 
Ancak; bu  okullarımızda, 
95/7477 Karar Sayılı “Kamu Binalarının Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik” gereği; 96. Maddesi esaslarına göre Yangınla Mücadele Ekipleri oluşturulacak ve, Daire ve Müesseseler İçin Sivil Savunma İşleri Kılavuzu’nun 112. Maddesindeki Sivil Savunma tedbirlerini de içeren bir  Sivil Savunma Tedbirler Planı hazırlanacaktır. 
Topyekün savunma hizmetleri denetleme formu kurum ve okullar 
Sivil Savunma Hizmetleri 
Sivil Savunma Hizmetleri 
sivilsavunma35@meb.gov.tr 
Afete Hazır Türkiye Eğitim Sistemi (AHATES)
Afete Hazır Türkiye Eğitim Sistemi (AHATES)’ne nasıl veri girişi yapılacağını açıklayan sunum içeren bir klasör bağlantıları:
 
AFAD (Dosya içeriklerinin fazla olması nedeniyle indirme süresi internet hızınıza bağlı olarak uzun sürebilir) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu