Liberya


  Liberya

Tam adı:

Nüfusu : 3.317.176  Sudan Siyahları

Başkenti : Monrovia

Yüz ölçümü: 111.369 km2 %3 tarım alanı,%2 otlak alan,%34 ormanlık alan ve çalılık

Dil: İngilizce(Resmi),Mande ve Kru dilleri

Din: Doğal dinler, Hristiyanlık, İslam

Para birimi: Liberya Doları

Saat Dilimi: GMT

Telefon kodu:

Önemli Kentler: Buchanan, Greenville, Harper

GSYH :

Kişi başına milli gelir:

Coğrafi konumumu: Batı Afrika ülkesi. Atlas Okyanusu kıyısında küçük bir ülke içeriye doğru gidildikçe yükselti artar. Kuzeyde Sierra Lione ve Gine, doğuda Fildişi  kıyısı, güney batıda Atlas Okyanusu yer alır.

İklimi ve Bitki örtüsü: İklim ekvator iklimi olarak çok nemlidir. Her yer sık bir orman örtüsüyle kaplıdır. kıyı kesiminde bu bitki örtüsü Mangrov halindedir. Mangrovlar arasında ekim dikime müsait topraklar bulunur. Bu alanlarda kahve ve kauçuk ağaçları, yağ  palmiyesi, muz ve ananas yetiştirilir. Daha içerilerde yoğun orman kesimi geçildikten sonra savanlar, böcekler, savanlarda büyük etçil hayvanlar, filler ve antiloplar yaşar. Irmaklarda timsah ve su aygırı bulunur.

En yüksek yerler: Nimba Tepesi (1850 m)

Akarsular ve göller: St.Paul River,Cestos

Ekonomi: Ülke ekonomisi tarıma ve yeraltı zenginliği olarak demir cevherine dayanır. Başlıca tarım ürünleri halkın besin ihtiyacını karşılayan pirinç manyok ve patates ile dış satım ürünü olan kahve kakao ve kauçuktur. Yeraltı zenginliği olarak yılda 25 milyon ton demir cevheri üretilmektedir. Sanayi çok az gelişmiştir. Ülke ekonomisi güçlü yabancı şirketlerin özellkle Amerikan şirketlerinin elindedir. Kahve ,kakao ve kauçuk  işletmeleri ile madenler (demir, elmas) bu şirketlerin denetimindedir.

Ülkenin ilginç bir kuruluş öyküsü vardır.1816 da kurulan Amerikan Yerleştirme Derneği adlı bir yardım derneği serbest kalan zenci köleleri 1822 den itibaren Liberya kıyılarına gönderip yerleştirmeye başladı. Burada Liberya adıyla kurulan bağımsız zenci devleti (1847) ABD tipi  bir anayasa benimsedi.1857 de Maryland ile birleştikten sonra bugünkü durumunu aldı. Bu gelişmenin sonucu olarak Liberya kısa sürede Amerika şirketlerinin ekonomik denetimi altına girdi. Ülke 1943 - 1971 yılları arasında William Tumbman ondan sonrada 1980 e kadar da Tubman'ın 1951 den beri yardımcılığını yapan Richard Tolbert tarafından yönetildi.1980 de yapılan darbe ile askeri bir yönetim kuruldu.1989 da yeniden sivil yönetime dönüldü.1990 da ülke iç savaş yaşadı. Olaya Afrika Ülkeleri Birliği müdahale etti.

İdari bölünüş: 9 yönetim birimi, 6 bölge 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları