Mali



Mali




Başkenti: Bamako

Yüz ölçümü: 1.240.142 km2 (%2 tarım alanı,%24 otlak alan,%7 ormanlık)

Nüfusu: 15,369.809 (2010 Dünya Bankası raporları) Mandinkalar, Malinkeler, Soninkeler, Bambaralar,

Dil: Fransızca (Resmi), Bambara, Songha- Cerma, Ful dilleri, Arapça

Din: İslam

Saat dilimi: GMT

Coğrafi Konumu: Batı Afrika’da devlet. Denize kıyısı olamayan geniş kara ülkesidir. Ülkenin orta ve kuzey bölgeleri Büyük Sahra'nın sınırları içine girer. Bu bölgede yıllık yağış 400 mm altındadır. Kuzeybatıda Moritanya, Kuzeyde Cezayir, Doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Gine, Batıda Senegal yer alır.

İklim ve bitki örtüsü: Yağmurun az olması neticesinde ülkenin toprakları cılız bir bitki örtüsü ile kaplıdır. Buralarda ancak hayvan otlatan göçebe kabileler bulunduğundan nüfus çok seyrektir. Ülkenin güneyinde doğa daha değişik bir görünüm arz eder. Bu bölümün ortasında Nijer Irmağı geçer. Batı uç kesimindeki toprakları da Senegal Irmağı sular. Buralarda yağışlar 1.000 mm 'ye ulaşır ve buna bağlı olarak ta savanlar büyük yaygınlık kazanır. Bu bölgeler tarıma da elverişlidir.

En yüksek yerler: İforas Adrarı (890 m)

Akarsular ve Göller: Nijer Nehrinin bir bölümü

Önemli Şehirler: Seqou, Mopti, Sikasso, Kayes

İdari bölünüş: 7 İdari bölge ve Başkent birimi

Nüfusun çoğunluğu Nijer ve Senegal Irmaklarının geçtiği ovalarda bulunan kentlerde toplanmış durumdadır. Nijer Irmağı üzerinde yapılan düzenlemeler sonucunda ekim alanları artırılmış ,sulama imkanları da geliştirilmiştir.

Ülke ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Yetiştirilen başlıca ürünler darı, Hint Darısı ve pirinçtir. Ayrıca ihraç ürünü olarka ta yerfıstığı ve pamuk üretilmektedir. Sanayi gelişmemiş olup sadece tarıma dayalı işleme fabrikaları mevcuttur.

Ülkenin köklü ve zengin bir geçmiş vardır. Mali 8.yy dan 16.yy kadar Afrika'nın bu yöresinde güçlü bir devlet olan Sudan İmparatorluğunun bir parçası idi nijer kıyısındaki Timbuktu kenti o dönemin ünlü ticaret merkezlerinden biriydi. İmparatorluğun yıkılışından sonra Faslı istilacıların saldırısına uğrayan Mali uzun süre yerli saldırganların istilasında yaşadı. 19. yy da Fransız sömürgesi durumuna geldi.2.dünya savaşından sonra başlayan bağımsızlık hareketleri MAli önce Senegal ile birlikte Federasyon (1959,sonra da ayrılarak bağımsız cumhuriyet oldu 1960)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları