Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı


Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Çocuklar neden tırnak yer? Çocuğumuzu bu alışkanlığından nasıl vazgeçirebiliriz? Onu psikoloğa götürmek gerekir mi?

Hangi yaş grubundaki çocuklar tırnak yeme alışkanlığına daha çok sahiptir? Çocuğun tırnak yeme alışkanlığının altında yatan psikolojik bir neden var mıdır? Acı oje ya da acı biber sürmek işe yarar mı? Tırnak yeme alışkanlığı kendiliğinden geçer mi, psikolojik destek almak şart mıdır? Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Gökçe Küçükyazıcı veriyor…

Çocuklar neden tırnak yer?

Tırnak yeme, büyük oranda psikolojiktir. Yaş gruplarına göre çocuğun tırnak yeme sebepleri değişiklik gösterebilir. Tırnak yemeyi en sık gördüğümüz yaş grubu, ergenlik olmakla birlikte çok küçük yaşlardan itibaren de görebiliyoruz.

Küçük yaşlarda sıklıkla yanlış ebeveyn tutumları, uygunsuz disiplin verilmesi, bakıcının değişmesi, annenin çalışmaya başlaması, çocuğu anaokuluna başlaması gibi stres yaratan faktörler tırnak yemeyi tetikleyebiliyor. İleriki yaş gruplarında da okula başlanması, sınav dönemleri, tırnak yemenin başlamasına veya şiddetlenmesine neden olabiliyor.
Ailede tırnak yeme alışkanlığı varsa model alma da tırnak yemede etkili olabiliyor. Tırnak yiyen çocuklarda, parmak emme, saçını koparma gibi kaygı sorunu olduğunu gösteren başka bulgulara da rastlayabiliyoruz.


Çocuklara hangi yaşlarda tırnak yeme görülebilir?

Çok küçük yaşlardan, bazen bir yaşından itibaren görülebilir. Ergenlik, tırnak yemenin en yüksek oranda görüldüğü dönemdir. Ancak bazen tam tersi olarak, özellikle kız çocuklarında, tırnak yeme alışkanlığının dışarıdan çirkin görünmesi nedeniyle çocuklar bu konu üzerine daha çok eğilip çözüm bulma arayışına gidebiliyorlar.



Tırnak yeme tek başına sorun gibi görülmese bile ilerleyen dönemlerde çok kronik bir hal alıp çocuğun tırnak şeklinin bozulması gibi çirkin görüntülere sebep olur. Bu da çocuğun sosyal alanda çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Bazen önemli bir hastalığın bulgusu olarak da görülebilir tırnak yeme. Okul fobisi, depresyon, kaygı bozuklukları, ciddi ailevi çatışma içinde bulunma, bu tip semptomları doğurabilir.

Çocuklar tırnak yemekten nasıl vazgeçirilebilir?

En önemli basamak çocuğa bu konuda baskı yapmamaktır. Zaten tırnak yemede sebep gerginlik, huzursuzluk, stres olduğu için siz onu bu konuda uyardığınızda ve ona baskı uyguladığınızda, bu, çocuğun gerginliğini artırarak bu davranışın tekrarına ve şiddetlenmesine sebep olacaktır.

Ebeveynle sağlıklı iletişim kuramayan çocuk, tırnak yiyerek negatif de olsa bir iletişim kurmaya çalışabilir. Çocuk, aileyle yaşadığı iletişim sorunlarının, onlara duyduğu öfkenin bir yansıması olarak bu davranışını sürdürebilir.

Çocukla bu konuyu konuşmak, bunun estetik olarak güzel ve sağlıklı bir davranış olmadığını anlatmak gerekir. Çocuk tırnak yememesi gerektiğini anladığında, ona bununla ilgili neler yapabileceğine dair ipuçları vermek gerekir. Örneğin, sürekli elini ağzına götüren çocuğa, hangi zamanlarda bu alışkanlığı yoğun olarak yapıyorsa, elini oyalayacak bir şeyler vermek gerekir.
Çocuk tırnak yemeye başladığında, “Gel şurayı toplayalım” şeklinde çocuğun ilgisini başka yere çekmek gerekir. Ama esas olan, çocuğu tırnak yemeye götüren esas sebebi ortadan kaldırmaktır.

Tırnak yiyen çocuk için ne tür önlemler alınabilir?

Bu konuda çocuğun bilgilendirilmesi, tırnak yemediği zamanlarda “Tırnak yemiyorsun, ne kadar güzel” diye çocuğun dikkatinin bu yöne çekilmesi, bunun başarı olarak ona gösterilmesi gerekir.

Ebeveyn olarak sizi model almaması için, çocuğun karşısında tırnak yememelisiniz.
Çocuğunuz mutlu mu, bir tutum hatası yapıyor musunuz, okulda arkadaş ilişkileri nasıl gibi konularda çocuğu yakından takip etmek, sadece tırnak yemede değil her türlü sorunu önceden fark etmenizi ve engel olmanızı sağlayacaktır.

Tırnakların uzadıkça kesilmesi gerekir elbette, ama küçük yaş gruplarında vücudumuzun bir parçasının bizden ayrılması, korku yaratan bir durum olabilir. Daha derinden keselim ki yemesin düşüncesiyle dipten kesmek, çocukta ciddi kaygı yaratıp farklı sorunların da ortaya çıkmasına zemin hazırlayacaktır.

Acı oje sürmek tırnak yeme sorunun çözer mi?

Acı oje ya da acı biber gibi şeyler sürmek, genel olarak sorunu ortadan kaldırmış gibi görünmekle birlikte ilerleyen zamanlarda parmak emme, tırnak kenarı koparma, ellerine zarar verme, uyku bozuklukları gibi başka bir semptomlar ortaya çıkabilir.


Acı oje tırnak yeme sorununu ortadan kaldırsa bile esas sorunu ortadan kaldırmadığı için başka sorunlar karşımıza gelebilir ve altta yatan başka psikiyatrik bozukluğun saptanmasını zorlaştırabilir.
Tırnak yeme sorunu için psikoloğa gitmek gerekir mi?

Çocukta tırnak yeme alışkanlığının kendi kendine geçtiği vakalar vardır. Özellikle ergenlik çağında, tırnak yeme ile tırnaktaki kötü görüntü gençleri rahatsız eder ve durumun ortadan kalkması için çabalayabilirler.


Stres faktörlerinin ortadan kalkması ile çocuğun bu tip davranışlardan kendiliğinden kurtulması mümkün.

Bazen çok dirençli tırnak yeme vakaları olabiliyor. Bu durumda bir psikiyatriste ya da psikoloğa başvurmak, aileye tıkandıkları konuda ne yapmaları gerektiği konusunda veya bir psikiyatrik sorunun tedavi edilmesi konusunda yardımcı olacaktır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları