Kolombiya - Panama


Kolombiya

Ülke adı: Kolombiya

Nufusu: 41.996.004 (2006 tahmini) Mestizolar, Bayazlar, Mulattolar

Başkenti: Bogota

Yüzölçümü: 1,138,914 km2 (%6 tarım alanı,%26 otlak alan,%43 ormanlık)

Dili: İspanyolca(Resmi),İngilizce,Almanca

Dini: Roma Katolik kilisesi

Saat dilimi: GMT -5 saat

Önemli şehirleri: Bogota,Medellin,Cali,Barranquilla'dır.Nüfusun %50 si kentlerde yaşar.

İklimi :Alçak yerlerde sıcak ve yüksek yerlerde soğuktur.

En yüksek yerler : Christobal Colon  (5800 m), Huila (5750 m) , Nevado del Ruiz(5400 m)

Akarsular ve Göller : Magdelena , Guaviare,Meta

İdari bölünüş : 24 Vilayet

Coğrafi konumu: Güney Amerika’da devlet.Ülkenin hem Atlas Okyanusu hemde Büyük Okyanus'a kıyısı vardır.Batıda Kenka ve Magdelena çukurları ile bölünen And dağları uzanır.Bu dağların orta kesiminde yükseklik 5754 metreyi bulur.Kuzeyde Antil Denizi vardır.Ülkenin doğusu Orinoko ve Amazon Irmaklarının suladığı ormanlarla kaplıdır.Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya,güneyde Peru ve Ekvator,batıda Büyük Okyanus ve Panama yer alır.

Halkın çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Alçak yerlerde kahve ve kakao, muz daha yüksek yerlerde mısır ekilir. Toprakların %66 sı nüfusun %4 ünün elidedir. Ülke zengin demir, kömür ve petrol yataklarına sahip olmakla beraber sanayi gelişmemiştir. Ülke kahve ve petrol satarak tüketim ve donatım malları satın alır.

1717 de İspanyol egemenliğine giren Kolombiya 1819 da Simon Bolivar liderliğinde bağımsızlığını kazandı. Venezuela ve Ekvador'u içine alan büyük bir Kolombiya devleti kuruldu. Ancak Venezuela ve Akvador 1830 da birlikten ayrıldılar.1930 da başlayan liberalleşme hareketi 1948 de liberallerin lideri Gaitan 'ın öldürülmesi sonucunda askeri yönetimin işbaşına geçmesiyle son buldu.1958 de demokrasiye dönüldükten sonra ülke bazen Liberal, bazel muhafazakar partilerin yönetimi altında idare edildi.

1970 den sonra ekonomik durumu kötüleşen ülkede terör hareketleri başladı.Saldırı ve adam kaçırmalar çoğaldı.Ülkede en büyük sorun kentlerle kırsal kesim arasındaki ekonomik uçurumdur.Nüfusun %50 kentlerde yaşamasına karşın ulusal gelirin %90 ı kentlere gitmektedir.Kırsal kesimde de topakların %66 sı Çiftçilerin %4 ünün elindedir.İşsizliğin çok olması nedeniyle işçi ücretleri düşüktür.


Panama



Resmi Adi: Panama

Yönetim Sekli: Anayasal Demokrasi

Yüzölçümü: 78.200 km2

Nüfusu: 3.2 milyon kisi (2005)

Başkent: Panama City( 827.828)

Coğrafi Konumu: Güney ve Kuzey Amerika’yı birbirine bağlayan konumu ile hem stratejik hem de coğrafi olarak büyük bir öneme sahip konumdadır. Doğuda Kolombiya, Batıda Kosta Rika, Kuzeyde Karaip Güneyde de Pasifik Okyanusu ile çevrilidir. Panama Atlantik Okyanusunu Pasifik Okyanusu’na bağlayan kanala sahiptir.

Önemli Sehirleri: San Miguelito(243.025), Colon (140.908), David (102.678)

İklimi: Tropikal bir iklim hüküm sürer. Hava genellikle nemli En çok yağış alan aylar Mayıs ve
Ekim’dir. Mevsimler arasında keskin sıcaklık farkları bulunmamaktadır. Yüksek olan iç kısımlar sahil kesimlere göre daha serin geçer. Ocak ayı ile mayıs arası daha bir iklim özelliğe sahiptir.

Dil: İspanyolca ve İngilizce (Panamalılar genellikle doğuştan iki lisanî konuşurlar - bilingual)

Din: Hıristiyanlık (Katolik)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları