Gine


Gine



Yönetim Şekli: Cumhuriyet

Başkent: Conakry

Nüfus: 9.981.590 Poller (Futani), Mandingalar, Fulbeler, Susular

Yüzölçümü: 245,857 km² (%6 tarım alanı,%12 otlak alan,%41 ormanlık alan ve bozkır)

Coğrafi Konumu: Afrika’nın batı kıyısında yer alır, güneyinde Sierra Leone ve Liberya, kuzeyinde Senegal ve Guinea-Bissau, doğusunda Mali ve Fildişi Sahili batıda Atlas Okyanusu yeralır.

Alan kodu : 224

Saat dilimi : GMT

Önemli Şehirleri :N’Zerekore, Kankan

İklimi: Sahil kısımları sıcak ve nemlidir. Sıcaklık 32 derece ile Mayıs-Ekim sezonlarında 23 derece arası değişir. İç kısımlar daha yüksek ve serindir.

Din: Büyük çoğunluk Müslüman, %2 Katolik

Dil: Resmi dil – Fransızca olup Soussou, Manika dilleri ve 6 yerel dil konuşulmaktadır.

Para birimi: Gine Frangı (GNF) :1ABD$=4,494.2 GNF (14.05.2008)

En yüksek yer: Fuata Calon (1515 m)

Akarsuyu: Nijer

İdari Bölünüş: 33 Bölge

Ginede halkın geçimi tarıma dayanır. Kentleşme oranı düşüktür. Yapılan tarım bölgelere göre değişir. Atlantik kıyısında pirinç, muz ve Palmiye yağı, Futa Calon da hayvancılık, Mandinga platosunda Manyok, darı ve pirinç güneyde ise kahve ve yağ palmiyesi. Maden zenginliği is ebaşlıca üç cevhere dayanır. Elmas, Demir ve en önemlisi boksit.

Dış yardımlara karşın (Amerika, Çin) sanayi gelişmemiştir.(alüminyum ve tekstil fabrikaları) Dış yardımlar özellikle hidroelektrik üretiminde kullanılmaktadır. Gine dışarıya hammadde satıp işlenmiş ürünler ve makineler alır. Orta çağda AMli İmparatorluğunun bir parçası olan Gine 16.yyılın sonuna değin köle ticaretine sahne oldu.1900 de Fransız yönetimi altına giren ülke, ulusal önder ve ülkenin ilk cumhurbaşkanı Ahmet Sekoutoure öncülüğünde 1958 bağımsızlığını kazandı. Halkının %65 i Müslüman olan ülke tek partili sistemle yönetilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları