Papua Yeni Gine



Papua Yeni Gine


Papua Yeni Gine, Okyanusya kıtasında bulunan bağımsız bir devlettir. Yeni Gine adasının doğu kısmını ve civar adaların bir kısmını kapsar. Yeni Gine adasının batı kısmı ise Endonezya'ya aittir. 

Başkent: Port Moresby

Para birimi: Papua Yeni Gine kinası

Kıta: Okyanusya

Nüfus: 8,085 milyon (2016) Dünya Bankası

Yüz ölçümü: 786.000km2

Toplam GSYİH (2013 15,29 Milyar USD

Kişi Başı GSYİH (2013) 2.088,35 USD

Toplam GSYİH SAGP (2013) 17,79 Milyar SAGP Doları

Kişi Başı GSYİH SAGP (2013) 2.430 SAGP Doları

Para Birimi Papua Yeni Gine Kinası (PGK

Resmi dili: İngilizce

Bölgede çok fazla arkeolojik çalışma yapılmadığı için birçok bilgi gün yüzüne çıkmamış olsa da yapılan sınırlı çalışmalar bu ülkede tam 10.000 yıldır yaşam olduğunu tahmin ediyor. Bölgenin bilinen ilk insanlarının kuzeyden göçen Malanezyalıların ve Papualıların olduğu tahmin ediliyor. Sonrasında Asya ve Endonezya'dan da yoğun göç alan bu ülkeye Avrupalı devletlerin gelişi ise 16. yüzyılı bulur.

1884 yılında İngilizler güneyden, Almanlar ise kuzeyden ülkeyi işgal etmişlerdir. Bu iki ülke Birinci Dünya Savaş'ında bu bölgeyi Avustralya'ya bırakmak zorunda kaldı. Fakat İkinci Dünya Savaşı sırasında kuzey toprakları Japonya tarafından işgal edilen Papua Yeni Gine yoğun çatışmalar sonrası tekrar Avustralya'nın eline geçti. Papua Yeni Gine ancak 1975 yılında bağımsızlığını ilan edebildi.
Şehirlerde yaşayan insanların oranı %13.5'tir. Papua Yeni Gine birçok farklı kökenden insanı barındırmasıyla ünlüdür. İnsan çeşitliliği çok fazladır. Ülkenin güney ve iç bölgelerinde Papuanlar, kuzeyinde ve doğusunda Malenezyalılar, batılı bölgelerinde ise Pigmeler yaşarlar. Bunun dışında Avustralyalılar, Polinezyalılar ve Çinliler de bu ülkede yaşayan farklı uyruklardan insanlardır. 
Ülkede konuşulan yerli dillerin ve lehçelerin sayısı 700'den fazladır. Ülkede okuryazar oranı %32 gibi az bir rakamda kalmıştır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları