Çin Halk Cumhuriyeti


Çin Halk Cumhuriyeti




Başkent: Pekin
Yönetim Şekli: Komünist tek parti yönetimi
Nüfusu:1.370.000.000
Nufus yapısı: Nüfusun %91,6’sı Han kökenli Çinliler %16,7’sini ise aralarında Uygurların da bulunduğu diğer azınlıklar oluşturmaktadır. Ailelerin tek çocuk sahibi olmaları teşvik edilmektedir.
Yüzölçümü:9.736.780 Km2 (%10 tarım alanı,%30 otlak alan,%15 ormanlık ve bozkır)



Önemli Kentleri: Şanghay (15,6 milyon), Pekin (13,1 milyon), Guangzhou (11 milyon), Shenzen (8,5 milyon), Dongguan (6,5 milyon), Tianjin (5,2 milyon)
Para Birimi: Yuan..1 ABD $ = 6,40 Yuan
GSYİH (milyar ABD $): 5,627 (2010)
Kişi başına düşen milli gelir: 4.394 $ (2011 tahmini)
Saat Dilimi: GMT +5 ile 9 Saat



Telefon kodu:+86
Coğrafi konumu: Çin Asya kıtasının doğusunda yer almaktadır. Doğuda Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti; güneydoğuda Makao; güneyde Laos, Birmanya, Vietnam, Hindistan, Bhutan, Nepal; batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan; kuzeyde Moğolistan Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu ile komşudur. Çin’in toplam kara sınırları uzunluğu 20 000 km’den fazladır.
Çin’in doğusunda Doğu Çin Denizi ve güneydoğusunda Güney Çin Denizi yer almaktadır. Çin anakarasının toplam sahil uzunluğu 18 000 km’den fazladır.
Akarsular:Yang-Çe,Hoang Ho,Sikyang



İdari Yapı:21 İl,5 Özerk bölge,3 İl Valiliği.
ÇHC 1949 yılından bu yana Çin Komünist Partisi tarafından yönetilmektedir. 7 üyeden oluşan, Başkanlığını ve Genel Sekreterliğini Hu Jintao’nun yaptığı Polit Büro Daimi Komitesi ülkedeki en yüksek yönetim organıdır. Hu Jintao aynı zamanda Devlet Başkanlığı görevini de yürütmektedir.
Siyasi Yapı:
Çin’in 5000 yıla kadar uzanan köklü bir tarihi geçmişi vardır. Çin uygarlığı tarih boyunca gözle görünür bir devamlılık sergilemiştir. Bu bölgede, bir imparator etrafında bilinen en büyük siyasi birleşme M.Ö. 221 yılında Qin Hanedanı imparator Qin Shi Huang Di zamanında gerçekleşmiştir.
Tarih boyunca pek çok birleşme, bölünme ve hanedan çatışmalarına sahne olan Çin’de imparatorluk sistemi 1911’de sona ermiştir. 1911- 1949 dönemini içine alan siyasi güç çatışmaları, Mao Zetung’un 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi ile son bulmuştur. 1949-1976 döneminde ülkede Mao Zetung’un mutlak siyasi hakimiyeti ekonomik ve sosyal gelişmelerde etkili olmuştur.
Mao 1976 yılında ölmüştür. Ölümünden sonra rejim devam etse bile kısmen de olsa bazı değişiklikler ve dışa açılma küçükte olsa özle sektör yatırımları oluşmaya başlamıştır. Katı komünizm uygulamaları yerini daha serbest uygulamalara bırakmıştır. Bu çerçevede 1992 yılında Çin Komünist Partisi’nin 14. Ulusal Kongresinde ülkede “Sosyalist Piyasa Ekonomisi” tesis edilmesi kabul edilmiştir.

Dil:Çince
Din:Çin  etkilerinin ağırlıkta olduğu Budizm(Konfiçyus ve Taoizm etkisi).Ateist (Resmi), Taoist-Budist, Hristiyan %3-4, Müslüman %1-2
En yüksek Yerleri:Uluğ Muz Dağı(7723m),Kungur Dağı (7719m)
Ülkenin batı ve doğu kesimleri birbirinden çok farklı yapıdadır.Batı kesiminde Himalaya ve Kuen -Luen sıradağları ile yer yer göllerle parçalanmış yüksek Tibet yaylaları yer alır. Kuzey Batı da Altay , Tienşan, Nanşan sıradağları ,Kuzey doğuda Moğolistan Platosu bulunur.Ülkenin batısında sıcaklık farkları büyüktür ve bu bölgeler çok az yağış alır. Taklamakan, Çungari,Gobi Çölleri bu bölgededir.Doğu kesimi ise alüvyonlu ovalar ve tepelerle kaplıdır.Bütün ırmaklar Çin Denizine akar.
Kuzeyde hüküm süren kışları soğuk yazları yağışlı kara iklimi nedeniyle ,kayın ,meşe,karaçam ormanları çoktur.Ülkenin geri kalan kesimleri muson ikliminin etkisindedir. Güney doğru inildikçe sıcaklık ve nem artar.
Bitki örtüsü tropik ve ılıman Uangho (Sarı Irmak) ve Yangçe Kiang'dır. (Mavi Irmak)
Çin dünyanın en kalabalık ülkesidir. Nüfusun büyük çoğunluğunu Çinliler oluşturur. Daha sonra Tibet, Türk ve diğer azınlıklar gelir. nüfusun büyük kesimi köylerde yaşar buna karşın gelişmiş şehirlerde mevcut olup son yıllarda hızlı bir kentleşmeye doğru gitmiştir.
Tarım nüfusun büyük çoğunluğunun uğraşı ve ekonominin temelidir. En önemli tarım ürünleri buğday ve pirinçtir. Ayrıca önemli miktarda mısır, yulaf, Hint darısı, soya, yer fıstığı, çay, pamuk, şeker pancarı ve şeker kamışı üretilir. İpek üretimi de önemli yer tutar. Ayrıca ülke önemli yeraltı kaynaklarına sahiptir. Hopeh, Şensi, Mançurya da önemli miktarda kömür çıkartılır.Petrol üretimi çalışmaları yanında önemli miktarda termik santrallerle ve hidroelektrik santralleri ile elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilmektedir.
diğer yeraltı kaynakları arasında tungsten, antimon, manganez ve boksit sayılabilir.Son yıllarda sanayi alanında büyük atılım yapmış olan ülke ucuz iş gücü sayesinde dünyanın üretim merkezi haline gelmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları