Arabistan


Arabistan





Suudi Arabistan Krallığı
Başkenti: Riyad
Yüzölçümü: 2.149.690 km2 (%39 otlak alan, büyük kısmı çöl)
Para birimi: Riyal
Kişi Başına Milli Gelir:13.917 $ (2011) tahmini
Saat dilimi: GMT +3saat
Alan kodları: 966
Din: İslam
Coğrafi Konumu: Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğuda Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir.
Önemli Kentler: Cidde, Mekke, Taif, Medine, Damman, Hofuf
Yönetim Şekli: Suudi Arabistan, şeriat yasalarının anayasa olarak kabul edildiği bir krallıktır. Hem yürütme gücünü, hem yasama gücünü elinde tutan kral, bakanlar kurulunu kendi atar ve kararlarını veto etme hakkına sahiptir. Yönetimle ilgili önemli kararların aşağı yukarı tümü, Suudi ailesi tarafından alınır. Siyasal parti de, yasama organı da bulunmamakla birlikte, her yurttaş "meclis" diye adlandırılan düzenli dinleme oturumlarına doğrudan başvurarak krala şikayetlerini iletebilir, yardımını isteyebilir.
Resmi dil: Arapça ve çeşitli lehçeleri, bütün nüfus tarafından konuşulur. Nüfusun %97'si Müslüman'dır.
Suudi Arabistanlıların büyük bölümünü, yerli kabilelerin soyundan gelen Araplar oluşturmaktadır. Basra Körfezi kıyısında bir İranlı azınlık topluluğu yaşar. Yabancı işçilerin sayısında son yıllarda büyük bir azalma olmakla birlikte, ekonomi yabancı işgücüne bağımlı durumdadır.
1936'da petrol bulunmasına kadar ekonomisi Mekke ve Medine'yi ziyarete gelen hacılara ve hurma ihracatına bağımlı olan Suudi Arabistan'ın, bu gelirleri günümüzde de sürmekle birlikte, ekonomisinin temeli petrole dayanır. Hükümet, petrolden elde edilen gelirleri, Suudi Arabistan'ı çok çeşitli bir sanayi ülkesine dönüştürmek için gerekli alt yapıyı yaratmak için kullanmıştır.
En yüksek yer: Asir dağları (3139 m),İbrahim dağı (2500 m)
İdari bölünüş: 5 idari bölüm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları