Almanya



Almanya




Resmi Adı : Almanya Federal Cumhuriyeti
Nufusu:81.702.310 (2010 tahmini) Franklar, Saksonlar, Suablar ve Bavyeralılar gibi çeşitli Alman kavimlerinin kaynaşmasıyla oluşmuştur.Rusya Federasyonu’ndan sonra Avrupa’nın en çok nüfusa sahip ülkesidir.
Başlıca Şehirler : Hamburg (1,8 milyon), Münih (1,3 milyon), Köln (995 bin), Frankfurt/Main (665 bin),Dortmund (600 bin)
Yüzölçümü:357.042 Km2
Başkenti:Berlin
Yönetim Biçimi : Federal Parlamenter Cumhuriyet
Resmi Dil:Almanca Resmi dil olarak Almanca kullanılırken bunun yanında İngilizce ve Fransızca da yaygın olarak kullanılmaktadır.


Din:Roma-Katolik,Protestan
Para Birimi:Avrupa birliği kararı öncesi Mark  ,Günümüzde (Avro (€))
GSYH (Milyar Euro):3.173.000.000 (2011)
Kişi Başına düşen Milli Gelir: 39.461 $ (2011 tahmini)
Saat Dilimi:GMT +1 saat
Alan Kodu: + 49
En yüksek yer:Zugspitze (2962 m),Watzmann (2713 m),Madelegabel (2645 m)
Akarsular :Ren,Tuna,Elbe,Oder ve Mosel nehirlerinin bir kısmı Main,Weser Saale
Göller:Konstanz gölünün bir kısmı
İdari Yapı : 16 Eyalete bölünmüş federal Cumhuriyet.Alman Federal Meclisi (Der Bundestag), Almanya Federal Cumhuriyeti‘nin halk temsilciliğidir. Üyeleri, halk tarafından dört yıl için seçim bölgelerinin nüfusuna göre seçilir. Federal Meclis‘in en önemli görevleri, yasa yapmak, federal başbakanı seçmek ve hükümeti denetlemektir. Yasama yetkisi Federal Meclis‘e ait olmakla birlikte Anayasa‘nın Federal Devlete bıraktığı alanın dışında eyalet meclisleri de yasama yetkisine sahiptirler.
Coğrafi Konumu : Bir ucu Kuzey Avrupa bir ucu ise Orta Avrupa da yer alan dünyanın en gelişmiş sanayi ülkelerinden biri olarak Almanya Orta Avrupa sınırları:Kuzeyde kuzey Denizi,Danimarka ve Baltık Denizi,Doğuda Polonya ve Çek cumhuriyeti,slovak cumhuriyetleri,güneyde Avusturya ve İsviçre,Batıda Fransa,Luxemborg,Belçika ve Hollanda yer alır.
İklim : Almanya, iklim bakımından, Atlas Okyanusu ile Doğunun kara iklimi arasında ılımlı, serin batı rüzgârları bölgesinde yer almaktadır. Isı derecesinde ani değişmeler pek nadir olmaktadır. Her mevsimde yağış alabilmektedir. Kuzey ovaları 500–700 mm. orta bölgeler 700–1.500 mm. Alpler ise 2.000 mm. üzerinde yıllık yağış almaktadır. Kuzeybatıdan güney ve güneydoğuya doğru gidildikçe okyanus ikliminden kara iklimine geçişin belirtileri hissedilmektedir. Sıcaklık değişimi ve mevsimsel sıcaklık farklılıkları hiçbir yerde aşırı değildir. En soğuk ay olan Ocak‘ta ortalama sıcaklık ovalarda +1,5 ile –0,5 arasındadır; dağlık bölgelerde ise yükseltiye göre –6 dereceye kadar düşmektedir. En sıcak ay olan Temmuz ortalaması, alçak bölgelerde 18 derece, güneyin korunmuş  vadilerinde ise 20 derece dolaylarındadır. Yıllık ortalama sıcaklık +9 derece civarındadır.
Bugünkü Almanların ataları olan German barbarları bundan 2000 yıl önce Rheine Nehrinin iki yakasında yaşamaya başlamışlardır.Germenler ,burada kendilerinden önceki ulusların izlerini silmekte geçikmediler.
Büyük bir dünya devleti kurma ülküsü Korelanj Hanedanı dönemine rastlar.Bu düşünce herzaman için geçerliliğini korudu.Alman hükümdarları her zaman Kaiser (İmparatorluk) unvanı taşımışlardır. Almanya'da bu dönemde çok gösterişli kiliseler katedraller yapılmasına rağmen kentler gelişmekten uzak ve pislik içindeydiler. Hükümdarlarının yetkileri ve sahip olunan topraklar daralmıştı.İtalyan krallıkları ve İsviçre Kantonları bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.
Yetkililerin çoğu ise devlet meclisinde (Reichstag) toplandı.vergi almak asker toplamak için karar organı Reichstag oldu.Hükümdarın izin almadan bu organa danışmadan karar alması imkansız duruma geldi.
Devlet yönetiminin zayıf olması ,bu anayasal kuruluşların aldığı önlemlerin uygulanmasını engelledi ve bu kurumların yerlerini Avusturya Krallığı kurumları almaya başladı.Yapılan Anayasal düzenlemeler sayesinde Almanya nın toprak bütünlüğü sağlandı.
Bu parti Prusya ordusunda geriye dönük değişiklikler yapılmasını önlemek amacıyla bütçeden gerekli fonları vermeyi reddetti. Ancak Başbakan Otto van Bismarck ,buna karşı direndi ve uzun yıllar boyunca parlamentonun bütçe onayını almadan ülkeyi yönetti.
Bismarck kısa sürede önemli dış başarılar kazandı. ll.wilhelm döneminde yürütülen istikrarsız siyasete karşın Alman Sanayi büyük bir gelişme gösterdi. 


Almanya da giderek askeri kanat ağır bastı ve 1916 yılına gelindiğinde ,General Erich Ludendorff un fiili önderliğinde gerçek bir askeri diktatörlük kuruldu.1917 yılına gelindiğinde ,Almanya tam bir bunalım içindeydi artık.Diktatörlük işçileri bölük bölük askere aldı.Önemli ihtiyaç maddeleri üretilemez hale geldi. Berlinde oluşan grevler ardından sosyalistlere karşı şiddet tedbirlerine başvuruldu.
1918 sonbaharındaki bozgunlardan sonra Ludendorf "barış için zafer" parolasından birdenbire vazgeçerek ,derhal silah bırakılmasını istedi.Askeri çöküşü sivil çözülme izledi.İmparator ve prensler .İmparator ve prensler 1918 kasımında tahtlarını bıraktılar.Tüm prestijini çoktan yitirmiş olan monarşiyi savunacak kalmamıştı.Almanya artık bir cumhuriyet olacaktı.
İktidar Sosyal Demokratlara geçmişti. Bu partinin çoğunluk kanadı artık ihtilalci görüşü terketmiş eski devlet düzeninden yenisine düzenli ve barışçı bir geçişi sağlamayı amaç edinmişti.


Buna karşılık sosyal demokrat partinin ihtilalci sol kanadı (Spartakus birliği/Spartakisler) yeni Şansölye Ebert üzerinde "alttan" baskı  yapma yoluna girdi.Gerek savaşın yakıcı etkileri ,gerek Rusya'da gerçekleştirilen Bolşevik ihtilalı yankı bulması sonucunda Almanya'da ayaklanmalar oldu.Cephe gerisindeki askerler,denizciler işçiler el ele vererek ,Almanya'nın birçok kentinde  Rusyadaki sovyet modelini örnek alarak ihtilalcı işçi komiteleri kurdular.Fakat ordunun ve hükumetin gizli izni ile kurulan monarşist milis kuvvetlerinin şiddetli müdahalesi ile  bu ayaklanmalar bastırıldı.Tarihe "kanlı hafta" olarak geçen 6-11 ocak 1919 günlerinde Spartakus hareketi kan ve ateşle bastırıldı . Önderleri Rosa Luxemborg ile Karl Leibknecht öldürüldü.
1930 da başlayan bunalım öyle derinleştiki orta sınıf ve hal kitleleri Hitler'in Partisine körükörüne bağlanmaya başladı. Ordudan onbaşı olarak ayrılmış olan Hitler'in Nazi partisi ,sahte devrimci ilerici propaganda demokrasi kullanarak hızla güçlendi,demokrasi düşmanı eğilimini kitlelere yaymaya başladı.1932 de ,Nazi Partisi ülkenin en güçlü partisi haline geldi.
30 ocak 1933 te Hitler, Alman Şansölyesi oldu. Kurduğu Bakanlar kurulunda kendi partisinin üyelerinin yanısıra birkaç muhafazakâr milletvekili de vardı. Bunlar Hitler’i ılımlılaştıracaklarını ummuşlardı.
Hitler müttefiklerinden kurtulmakta gecikmedi. Bütün sınıf partilerinin destek oldukları bir olağanüstü yetki yasası çıkarttırarak sınırsız bir yetkiye sahip oldu.
Hitlerin dış politikada ardarda kazandığı başarılar Saar bölgesinin yeniden elde edilişi ,Versailles "zincirlerinin" kırılarak hızla silahlanmaya gidilmesi 1938 de Avusturya’nın ilhakı hitler yönetimini içte tamamen güçlendirdi.



1939  da Sovyetler ile bir saldırmazlık anlaşması yapan Hitler 1 eylül 1939 günü Polonya ya saldırarak ll. Dunya Savaşını başlattı.5,5 yıl sürecek olan bu savaş Avrupa'nın büyük bir bölümünün yakılıp yıkılmasına ve 55 milyon insanın ölümüne yol açacaktır.
Nazi orduları Polonya, Danimarka,Norveç,Hollanda,Belçika,Fransa ,Yugoslavya,Yunanistan'ı ardarda işgal etti.Ardından doğuya dönerek asıl hedefleri olan Sovyetlr Birliğine saldırarak Moskova önlerine geldiler.Kuzey Afrika'da da sür'atle ilerleyerek Süveyş Kanalı'nı tehdit etmeye başladılar.Bu ülkelerde Almanlara karşı direniş gurupları kurularak direniş hareketlerini başlattılar bunun ilki Yugoslavya'daki partizan gruplarıdır.
Rusya cephesinde kanlı savaşlardan sonra Almanlar Stalingrad önlerinde mağlup oldular.(1943).
1944 yılında kendi subaylarının hazırlamış olduğu suikastten kıl payı kurtulan Hitler yenilgilere karşın ısrarla savaşı sürdürdü.Çocukların dahi cepheye sürüldüğü bu savaşlarda Almanlar büyük kayıplar verdi.
1944 yılında Fransa'nın Normandiya kıyılarına yapılan çıkarma ile Almanya ilk toprak kaybını yaşamaya başladı.30 Nisan 1945 yılında Hitler intihar etti.Bundan sekiz gün sonra da Almanya kayıtsız şartsız teslim şartlarını imzaladı bu savaş Almanya'nın yıkım savaşı olmuştu.Mağlubiyet ardından Amerika Sovyetler İngiltere Fransa ortaklaşa ülkeyi dört  işgal bölgesine ayırarak ortak yönetmeye başladı.Müttefik devletler konseyi 1945 Yalta konfensıyla ülkenin ordusunun dağıtılması demokratik hayata geçirilmesi Nazizmin ayıklaması çalışmalarına başladı.1949 yılında ülke Federal ve demokratik  Almanya olarak ikiye bölündü.1949 yılında yapılan seçimler ardındnan iki siyasi parti sahneye çıktı. Konrad Adenaur tam 14 yıl süreyle başbakanlık görevini yürüttü. Adenaur un amacı ülkeyi batı demokratik toplumları ile tam bir entegrasyona hazırlamak ve kaynaştırmaktı.


Adenaur ardından bir süre aksamalar devam etse de daha sonra ekonomideki gerileme yerini tekrar toparlanmaya  ve yükselmeye bıraktı.Yönetime gelen Wily Brand yakın çalışma arkadaşlarından birinin doğu Almanya adına casus olduğunun anlaşılması üzerine 1974 yılında görevinden istifa etti.Yerine gelen Helmut khol koalisyonlarla hükumetleri devam etti.Zaman zaman sosyal patlamalara yol açsa da ekonomide yapılan çalışmalar hedefine vardı ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri doğdu.İkiye bölünen ülkede nüfusun büyük çoğunluğunun bulunduğu Batı ;Almanya Nato içerisinde Doğ Almanya'da Varşova baktı içerisinde yer aldı. Fakat ekonomik gelişmeler sonucunda doğudan batıya başlayan kaçak göçler iki ülke arasında ortamın gerilmesine sebep oldu.Bu gelişmeler ardından göçü engellemek için doğu Almanya tarafından Berlin'e bir duvar örülmesi yoluna gidildi.1960 larda gerginlik yerini yumuşamaya bırakması ardından ekonomik ilişkilerde de gelişmeler olmuş ve iki ülkenin birleşmesi gündeme gelmeye başlamıştır.
Sovyetler Birliğinin dağılması ile başlayan demokrasi ve açıklık politikaları Almanya da da sonuç vermeye başlamış ve iki Almanya'nın Birleşmesi Utanç Duvarı'nın yıkılmasıyla bugünkü Almanya ortaya çıkmıştır.Gerek bilim ve teknolojide gerek inşaat gerek enerji alanlarında olsun dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi durumuna gelmiştir.
Ülkede gerek demir yolu,gerek hava yolu gerekse  kara yolu ulaşımı ve bunlara bağlı sanayi dallarına da çok büyük bir gelişme göstermiştir.Baltık ve kuzey denizlerine kıyısı bulunan ülkenin  denizcilik ve gemi sanayi alanında dünyanın en önde gelen denizcilik ülkelerinden biri durumuna gelmesini  sağlamıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları