Kazakistan Cumhuriyeti


Resmi Adı 

Kazakistan Cumhuriyeti

Resmi Adı: Kazakistan Cumhuriyeti
Başkenti: Astana
Yüzölçümü 2,724,900 km2

Nüfusu 16,316,050 (2010 Tahminleri)
Dil: Kazakça %64.4, Rusça ve diğer diller  %35 (2001 Tahminleri)
Din: Müslüman ( %47), Ortodoks ( %44), Protestan ( %2), diğer ( %7)
Para Birimi: Tenge
GSYH : 176.2 Milyar Dolar
Kişi Başı Milli Gelir: 11,500 Dolar
Saat Dilimi: GMT +4
Alan Kodu: 7
Önemli  şehirleri : Almatı, Karaganda, Çimkent, Semipalatinsk, Pavlodar, Petropavlovsk, Cambul,Türkistan, Kökçetav, Turgay, Guryev
Limanları : Aktav ( Şevçenko ), Atırav ( Guryev ), Öskeman ( Ust-Kamenogorsk ), Pavlodar,Semey ( Semipalatinsk )
Coğrafi Konum: 2 724 900 km2 yüzölçümüne sahip olan Kazakistan, yüzölçümü açısından dünyanın dokuzuncu, eski Sovyetler Birliği ülkelerinin ikinci en büyük ülkesidir. Türkiye’nin yaklaşık 3,5 katı büyüklüğündeki ülke, Orta Asya’da Çin’in kuzeybatısında, Ural Nehri’nin batısında yer almaktadır. Ülkenin sınır komşuları doğusunda Çin (1 533 km), kuzeyinde  Rusya (6 846 km), güneyinde Türkmenistan (379 km) ,Kırgızistan (1 051 km) ve Özbekistan (2 203 km)’ yeralmaktadır. Kazakistan’ın Aral Gölü’ne 1 070 km2’lik ve güneybatısında bulunan Hazar Denizi’ne 1 894 km’lik sınırı da bulunmaktadır.



Akarsular ve Göller: İrtiş, Esil, Jayık, İli,Sırderya, Tobıl, Sarısu ülkenin en büyük nehirleridir. İrili ufaklı ve çoğu yaz aylarında kuruyan 7 000’den fazla akarsu bulunmaktadır. İrtiş, Esil ve Tobıl nehirleri Obi havzasına dahil olup Kuzey Buz Denizine, diğerleri ise ülke içindeki göllere dökülmektedir. İrtiş, Esil ve Jayık'ta gemi taşımacılığı yapılmaktadır. Ülkede irili ufaklı 48 bin göl bulunmaktadır. Hazar, Aral, Balkaş, Alagöl, Zaysan, Tengiz, Sıletı gölleri ülkenin belli başlı büyük gölleridir. Ülkenin güneybatısında bulunan Aral Gölü suyunun çekilmesi nedeni ile küçülmektedir.(Aral gölünün kurtarılması için uluslararası bazı etkinlikler yapılmış fakat bugüne  kadar istenilen başarı sağlanamamıştır ve göl hala küçülmeye devam etmektedir) Göllerin önemli bir kısmı çok tuzlu olduğundan tuz üretimi yapılmaktadır. Balkaş ve Zeysan ise önemli tatlı su gölleridir. İrtiş'de iki, İle ve Sırderya'da birer olmak üzere ülkenin dört büyük barajı vardır.
İklim: Ülkede tam anlamıyla karasal iklim hakimdir. Bu nedenle çok soğuk kışlar ve çok sıcak yazlar yaşanmaktadır. Kuraklık süresi ve sıcaklık farkları büyüktür. Yazın ortalama hava sıcaklığı kuzey bölgelerinde 20ºC, güney bölgelerinde ise 30ºC’dir. Kışın ortalama hava sıcaklığı ise kuzey bölgelerinde –20 ila -22ºC, güney bölgelerinde -4 ila -8 ºC’dir. Astana’daki ortalama sıcaklıklar kışın -18ºC, yazın 20ºC’dir. Almatı’daki ortalama sıcaklıklar ise kışın -8ºC, yazın 22ºC olmaktadır. Yıllık metrekareye düşen yağış miktarı ortalama 250-350 mm3'tür.
Bitki Örtüsü: Kazakistan’da tabii bitki örtüsü kuzeyden güneye gittikçe farklılaşmaktadır. Kuzeydeki küçük orman ve ağaçlıklarla kaplı bozkır sahası güneye inildikçe çöle dönüşmektedir. Irmak boyları ağaçlık ve çalılıktır. Kumluk alanlarda saksavul ağaçları ve çalı türünden ılgınlar bulunmaktadır. Altay ve Tanrı Dağları ise çam ağaçları ile kaplıdır. Ülkenin en yüksek noktası 6 994 metre yükseklikle Tanrı Dağları’ndaki (Tien-Şan) Han Tengri zirvesidir. En alçak yeri ise -132 metreyle Batı Kazakistan'daki Karakıya Çukuru’dur. Kazakistan' nın %7'sini ormanlar, %4'unü dağlar, %26'sını ekilebilir alanlar, %23'ünü bozkır, %40'nı da çöl görünümlü topraklar oluşturmaktadır.
En yüksek yerleri: Altay Dağları (4973 m)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları