Japonya


Japonya

Yönetim Sekli: Anayasal Monarsi (480 üyeli temsilciler meclisi ve 252 üyeli yukarı meclis)
Cografi Konumu: Japonya Dogu Asya ülkesidir. 6852 adadan olusmaktadır. Volkanik olusuma sahip bir takımada ülkesidir. Kuzeyde Ohotsk Denizi,doğuda Büyük Okyanus,güney batıda ,Doğu Çin denizi ve batıda Japon  Deniziyle  çevrili takımada
Başkent: Tokyo
Para Birimi: Japon Yeni
Yüzölçümü:369.778 Km2 (%13 tarım alanı,%2 otlak alan,%67 ormanlık) <Dört temel adadan oluşmaktadır.Honşu (230 722) km2),Hokkaido (78513 km2),Şikoku (18,772km2),Kiyuşiyu ((46 554 km2) ve 3900 den fazla küçük ada
Kişi Başına Milli gelir:34.328 $ (2011 tahmini)
Saat Dilimi: GMT +9 saat
Alan kodları:81
Resmi Dili: Japonca
Din : %49,7 Sintoist, %44,6 Budist
Önemli Kentler: Osaka.Nagoya,Yokohama
Önemli Adaları: Önemli Sehirler: Yokohama, Osaka, Nagoya, Kyoto, Sapparo, Kobe, Kawasaki,Nagasaki, Hiroshima.
İklimi: Pasifik kıyısında yazlar sıcak ve nemli, kıslar soguk ve kurak geçer. Batı kıyısında kıslar çok karlı geçer. Yazlar ise ılıktır. Güney kesimleri ise yarı tropikal iklime sahiptir.
Göller : Biwa Gölü
En yüksek yeri:Fuji Yama (3776 m),Yarşgatake (3180 m) Hakusan (2702 m)



İmparator Mitsu Hİto 15.yy sonlarına doğru feodal düzene son vererek devlet merkezini Kyoto'dan Tokyo'ya taşıdı.1889 da bir anayasa yapıldı.Batı ile ilişki kuruldu.Dışa açılan ülkede güçlü bir sana yi ve güçlü bir ordu oluşturuldu.Nüfus artışının ve doğal kaynak kıtlığının sonunda Japonya yayılma siyasetine yöneldi.1905 e Saahlin Adasının yarısını Rusların elinden aldı.1910 Kore'yi kendine bağladı.1923 te Çin'e saldırarak Mançurya yı ve Çin'in bir bölümünü ele geçirdi.
İkinci dünya savaşında Faşist Devletlerle (Almanya, İtalya) işbirliğine yönelen Japonya 1941 yılında Pearl Harbour'daki Amerikan donanmasına saldırarak Amerika'ya savaş açtı.Daha sonra Hindistan'a ve Avustralya ya kadar tüm Güney Asya ülkelerini ele geçirmeye başladı.Amerika ve İngiltere'nin işbirliği sonuncunda gerileyen Japonya ,Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombası atılmasından sonra kayıtsız şartsız  teslim olmak zorunda kalmıştır.(1945).
Ülke  yedi yıl Amerikan işgalinde kaldıktan sonra 1952 de yeniden bağımsızlığına kavuştu. İmparatorun yetkileri kısıtlandı. Yapılan yeni Anayasa (1946) ile Batı tipi parlamenter demokrasi benimsendi. O zamandan buyana devlet liberal Demokrat Hükümetler tarafından yönetilmektedir. Birleşik Amerika ile her alanda sıkı bir işbirliği içinde olan Japonya Amerikanın  Uzak doğu politikasına paralel olarak son yıllarda Çin ile ilişkilerini düzeltmiştir.Yalnız ll.Dünya savaşında Sahalin Adası'nın Japonya ya ait bölümünü SSCB nin alması sonucu bu devletle barış antlaşması imzalanamamıştır.Ayrıca 1975 te SSCB nin Kuril adalarının işgal etmesi iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirmiştir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları