Bulgaristan







Bulgaristan

Resmi Adı : Bulgaristan Cumhuriyeti (Republic Of Bulgaria)
Ülke tam Adı : Bulgaristan Cumhuriyeti
Başkenti: Sofya
Yönetim Biçimi : Parlamenter Demokrasi
Bağımsızlık günü: 3 Mart 1878 (Osmanlı İmparatorluğundan ayrıldı)
Milli bayram: Bağımsızlık günü, 3 Mart (1878)
GSYİH (milyar dolar, cari fiyatlarla) :51,1
Nüfus: Ülkenin nüfusu 2011 yılı baz alınarak tahminen 7.300.000 civarıdır.(Bulgarlar,Türkler,Pomaklar)
Yüz ölçümü : 111.002 km² (%37 tarım alanı,%18 otlak alan,%35 ormanlık ve çamlık alanlar)
Resmi Dil : Bulgarca
Para Birimi : Leva (1USD=1,35 BGN Ağustos 2011 itibariyle)
Kişi Başına GSYİH (dolar, PPP):12.818
Coğrafi konum olarak :Balkanlar yarımadasında bulanan ülkenin Doğusunda Karadeniz,güneyinde Türkiye , Yunanistan,Kuzeyinde Romanya,Batısında Sırbistan ve Makedonya yer alır.
Önemli Kentler: Filibe,Varna,Burgaz,Rusçuk,Eski Zağra,Plevne
Önemli Deniz Limanları: Varna, Burgaz
Uluslararası telefon Kodu : +359
Başlıca şehirleri: Blagoyevgrad Loveç Rusçuk (Ruse) Stara Zagora Burgaz (Burgas) Montana Şumnu (Şumen) Tırgovişte Dobriç Pazarcık Silistre (Silistra) Varna Gabrovo Pernik Sliven Veliko Tırnovo Hasköy (Haskovo) Plevne (Pleven) Smolyan Vidin Kırcaali Filibe (Plovdiv) Sofya (Başkent) Vratsa Köstendil Razgrad Sofya Yambol
Saat  Dilimi :  GMT +1 Saat
İklimi :Bulgaristan’da genel olarak karasal-ılıman iklim hakimdir. Ancak coğrafi özellikleri nedeniyle farklı bölgelerinde farklı mikro iklimler de gözlenmektedir. Balkan Dağları, kuzey ve güneyden gelen hava akıntıları için bir bariyer niteliğini taşımakta, bunların karşı tarafa geçmesini engellemekte ve kuzey ile güneyde ısı ve yağış farklılıklarının oluşmasını sağlamaktadır. Kuzeyde belirgin dört mevsimli karasal ılıman iklim yaşanmaktadır. Güneyde ise Akdeniz etkisi görünmektedir. Kışın kuzeyde ortalama hava ısısı -2, güneyde ise 0 derecedir. Yazın ortalama hava ısısı 22 derecedir. Karadeniz bölgesinde denizin etkisiyle ısı ülkenin diğer bölgelerine göre daha az değişmektedir.
En Yüksek yerler: Rila, Pirin, Stara Planina ve Rodopi ülkenin önemli dağları olup, Rila 2,925 m. yüksekliği ile ülkenin en yüksek dağıdır. Ayrıca Bulgaristan ve Balkanların en yüksek tepesi olarak bilinen Musalla Tepesi bu dağ üzerinde bulunmaktadır. Musala (2925 m),botev (2376 m)
Akarsu ve gölleri:Ülkenin en önemli ırmağı Tuna olup; diğer önemli akarsuları Meriç, İskır, Tunca, Yantra ve Struma’dır. Tuna Nehri üzerinde yer alan Srebarna Gölü Silistra Kasabasının 16 km. batısında yer almaktadır. Srebarna Gölü 100’den fazla kuş türünü barındıran önemli bir doğal yaşam alanıdır.
Din:%82,6 Ortodoks, %12,02 Müslüman, Diğer Hristiyan %1,2, Diğer %4.0
İdari Yapı : 28 bölgeye ayrılır; Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Khaskovo, Kurdzhali, Kyustendil, Lovech, Montana, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Shumen, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofya, Sofya-Grad, Stara Zagora, Turgovishte, Varna, Veliko Turnovo, Vidin, Vratsa, Yambol.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları