Slovenya Cumhuriyeti / Ukrayna



Resmi Adı : 

Slovenya Cumhuriyeti (Republika Slovenija)

Yönetim Şekli :Parlamenter Demokrasi
Nüfus : 2.52.821 milyon (2010, tahmini)
Dil : Slovence
Din : Katolik
Yüzölçümü : 20.273 km2
Başkent: Ljubliana (280 bin)
Saat Dilimi: +1 saat
Alan kodu: 386



Başlıca Şehirleri : (nüfus) Maribor (112 bin), Kranj (53 bin), Celje (48 bin).
Para Birimi : Avro (€)
GSYİH (milyar dolar, cari fiyatlarla):49,9
Kişi Başına GSYİH (dolar, cari fiyatlarla):24,900
Coğrafi Konum : Slovenya, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya; güneybatısında Adriyatik Denizi; güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya'nın büyük bölümü Slovenya Alpleri ile kaplı olup doğusunda Macaristan ovalarının uzantıları yer alır.
Akarsular : Slovenya'nın en önemli akarsuları Avusturya Alpleri'nden doğan Sava ve Drava'dır. Ülkenin orta bölümü ve doğusundaki ovalar bu akarsular tarafından sulanır.
İklim : Adriyatik Denizi kıyısındaki dar bir şeritte Akdeniz İklimi görülür. İç kesimlerde ise iklim Karasal iklimdir. Özellikle kuzeydeki dağlık alanlarda kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçer. Sıcaklık ve yağış
şartlarının uygun olması nedeni ile ülke topraklarının %57'si ormanlarla kaplıdır.
En yüksek yer:Triglav (2863 m),




Ukrayna





Ülke Resmi Adı : Ukrayna
Yönetim Biçimi : Yarı Başkanlık tipi Cumhuriyet
Başkent : Kiev
Nüfus : 45.870.700 Milyon
Yüzölçümü : 603 700 km² Ukrayna’nın %70’i alçak, %25’i yüksek ve %5’i dağlık arazidir. Ukrayna topraklarının %55’i ekilebilir arazidir.
Önemli Şehirler : Donetsk (2 milyon), Dnipropetrovsk (1,8 milyon), Kharkiv (1,7 milyon), Odessa (1,5 milyon), Lviv (1,5 milyon)
Dil : Ukraynaca,Rusça
Din : Rus Ortodoks kilisesi



Para Birimi :Grivni (1 ABD Doları: 7,84 Grivni, Ocak 2011)
Zaman Dilimi : GMT’den 2 saat ileri, Türkiye ile aynı saat dilimindedir.
GSYİH : 122,9 Milyar Dolar
Telefon kodu: Ülke kodu 38, bakent Kiev’in alan kodu ise 044’tür.
Kişi Başı Milli  Gelir : 6,647 Dolar
Coğrafi Konum : Ukrayna eski Sovyetler Birliği'ni oluşturan onbeş cumhuriyet içinde Rusya Federasyonu ve Kazakistan'ın ardından yüzölçümü en büyük üçüncü ülkedir.
Kuzeyde Beyaz Rusya, doğu ve kuzeydoğuda Rusya Federasyonu, kuzeybatıda Polonya, batıda Slovak Cumhuriyeti ve güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova ile sınır komşusudur. Güneyinde Karadeniz ve Azak Denizi bulunmaktadır.
İklim: Ülkenin iklimi ılıman kara iklimidir. Kuzeyde olması nedeniyle Türkiye’den daha soğuktur. Hava sıcaklığı kış aylarında kuzeydoğuda -8°C, güney batıda -2°C, Kırımın güney kıyılarında ise +4°C’dir. Temmuz ayında ise kuzey batıda +18°C, Kırımın güney kıyılarında +24°C’dir.
Ülkede en yüksek hava sıcaklığı 36°C ila 42°C arasında olup, en düşük -30°C ila -40°C arasında değişmektedir. Kış aylarında güneyi dışında düzenli kar yağıları görülmektedir, yaz ayları ise sıcak ve kuru geçmektedir. Ülkede genel olarak bahar ayları yağmurlu geçmektedir
En yüksek yeri: Goverla (2061 m)
Akarsular v göller: Dinyeper, Dinyester, Güney Bug, Siverski Donets ve Tisa’dır. Bu nehirlerin hemen hepsi Karadeniz ve Azak Denizi’ne dökülür. Dinyeper gibi gemilerin yüzebileceği büyük nehirler ulaşım açısından çok önemlidir. Dinyeper nehrinin uzunluğu, 981 km.’si Ukrayna içinde olmak üzere toplam 2.300 km. dir. Ukrayna’da irili ufaklı 3.000 den fazla tabii göl mevcuttur. Bunlar genellikle Polissia, Kırım ve Karadeniz kıyılarına yakın bölgelerde bulunmaktadır. Ayrıca 22.000 civarında da suni gölet bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları