Arnavutluk Cumhuriyeti



Arnavutluk
Resmi adı: 

Arnavutluk Cumhuriyeti



Başkent:Tiran
Yönetim Şekli:Cumhuriyet
Para birimi:Lek



Coğrafi Konumu:Güneydoğu Avrupa da Balkankarın Kuzey Batısında yer alır.Ülkenin komşuları Kuzeyde Karadağ,Doğuda Sırbistan ve Makedonya,güneydoğuda Yunanistan, Batıda Adriya Denizi yer alır. Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Arnavutluk’un kara sınırları
uzunluğu 720 km’dir.
Adriyatik Denizi ve İyon Denizi'ne 362 kilometre sahil şeridi olan ülkenin %70'i dağlıktır ve yerleşime açık değildir. En yüksek dağı 2,753 metre yüksekliğe sahip Makedonya Cumhuriyeti sınırında bulunan Korab Dağı'dır.
Güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı bulunan ülkenin İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasında yer alan Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.
İklim :Ülkenin sahil şeridinde genellikle Akdeniz ikliminin özellikleri görülürken, dağlık bölgelerde sert karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk ve bulutlu geçerken yazlar sıcak ve yağışlıdır. Başkent Tiran’da hava sıcaklığı, en sıcak ay olan Ağustos’ta 17-31º, en soğuk ay olan Ocak’ta ise 2-12º düzeylerinde seyretmektedir. En çok yağış görülen ay ise Aralık’tır.
Saat Dilimi :GMT +1 Saat. Türkiye ile 1 saatlik zaman farkı bulunmaktadır.
Alan Kodu: 355
Yüz ölçümü :28.748 km2 (%27 tarım alanı,%14 Otlak alan,%36 Ormanlık alan)
En Yüksek Yeri: Korabi (2764 m),Jesece (2692m)
Akarsu ve gölleri:;Drin,Seman,Vjose; İşkodra gölündeki bölümü,Presha Göllü ve Ohri gölü
Nüfusu: 3.204.284 (2010 tahmini)
Dil:Arnavutça
Din:İslam
Önemli Kentler: Dıraç, elbasan, Lörice, İşkodra, Avlonya
Arnavutlukta küçük bir Yunan azınlığı dışında yalnız Arnavutlar yaşar. Kosova' da nüfusun büyük çoğunluğunu Arnavut nüfus oluşturur.İtalya,ABD ve Yunanistan'da da bir miktar Arnavut nufus  yaşar.Osmanlılar döneminde Sadrazamlığa kadar yükselen ve sarayda önemli görevlere yükselen pek çok Arnavut bulunmaktaydı.Arnavutlar iki büyük guruba ayrılır. Gega ve Toska .Gegalar Şkumbi Irmağının kuzeyinde ,Toskalar güneyde bulunur. Toskalar kendilerini Gegalara göre daha soylu sayarlar.Resmi dilde Toska ağzıdır.
Halkın yarıdan fazlası Müslüman ,geri kalanı Hristiyan olmakla beraber sosyalist yönetim 1967 de devletin dinsiz olduğunu ilan etmiş camiler kiliseler müze spor tesisi okul olarak kullanılmaya başlanmıştır.1941 de ülkenin başına geçen Enver Hoca aralıksız 45 yıl ülkeyi yönetmiş 1985 yılında ölümünün ardından yönetime Ramiz Alia getirildi.1990 larda ülkede artan huzursuzluklar sonunda komşu ülkelere ilticalar yoğunlaştı. Baskılara dayanamayan Ramiz Alia güven tazelemek amacıyla seçimlere giderek halkın desteğini sağladı. Halkın %40 gibi büyük çoğunluğu kentlerde yaşar.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları