Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Laos



Resmi Adı : 

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti

Resmi : Dili Vietnamca
Yönetim Biçimi :Tek Parti Yönetimi
Dini : Budizm (yaklaşık %50), Katolik (%8-10), Protestan (%0,5-2), diğer
Başkenti : Hanoi
Alan kodu : 84

Başlıca Şehirler :Ho Chi Minh City (7.165 bin), Hanoi (6.472 bin), Haiphong (1.842 bin)
Yüzölçümü: 331.051 km2
Nüfusu ( Milyon Kişi ) :87,8 milyon (2010 tahmini) Kinh (Viet) (% 86.2), Tay (% 1.9), Thai (% 1.7), Muong (% 1.5), Hoa (Çinli) (% 1.1), Nun (% 1.1), Hmong (% 1.0)
Para Birimi : Dong (D)
GSYİH (milyar dolar):114,3
Kişi başına GSYİH (dolar)d:3.380
Coğrafi Konum: Güneydoğu Asya’da Çinhindi Yarımadasının doğu kesiminde yer alan Vietnam, kuzeyde Çin Halk Cumhuriyeti, batıda Laos, Kamboçya ve Tayland Körfezi, güney ve doğuda Güney Çin Denizi ve Tonkin Körfezi ile çevrilidir. 3.444 km sahil şeridi olan Vietnam’ın Kamboçya ile 1.228 km, Çin ile 1.281 km ve Laos ile 2.130 km sınırı bulunmaktadır.
Ülkenin güney ve kuzey kesiminde alçak ve düz deltalar, orta kısımda dağlık araziler, kuzey ve kuzeybatıda tepelikler ve dağlar yer alır.
İklimi: Ülkenin güneyinde tropikal, kuzeyinde ise musonal iklim tipi hakimdir. Ülkede yıl boyunca ortalama sıcaklık 20°C civarındadır. Güney Vietnam’da yılda iki mevsim yaşanmakta olup, Kasım ve Nisan arası serin ve kuru, Mayıs ve Ekim ayları arasında ise sıcak ve yağmurlu bir iklim hakimdir. İki mevsim arasındaki sıcaklık farkı ise sadece 3°C civarındadır. Kuzey Vietnam’da ise dört ayrı mevsim yaşanmaktadır.
Akarsular: Vietnam’ın en büyük iki şehri Hanoi ve Ho Chi Minh City kuzeyde ve güneydeki iki büyük nehir deltasında yerleşiktir.
İdari bölünüş: Vietnam’da 59 eyalet ve bu eyaletler ile aynı statüde olan 5 şehir idaresine sahip merkezi yönetim birimi vardır


Laos

Tam adı: Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti
Başkenti: Vientian
Nüfusu : 6.834.942 Laoslular,Mon-Khemerler,Taylandlılar,Sino Tibetlileri
Yüzölçümü: 236.800 km2 (%4 tarım alanı,%3 otlak alan,%56 ormanlık)
Önemli Kentler: Savannahet,Pakse,Luang Prabang
Yönetim Şekli:
Saat dilimi: GMT +7 Saat
Alan kodu:
Dili :Laosça ve Fransızca
Din:Threvada Budizmi,doğa dinleri
Coğrafi konumu: Güney Asya da devlet. Kuzeyde Çin, doğuda Vietnam, güneyde Kamboçya, batıda Tayland ve  Birmanya yeralır.
İklim ve Bitki örtüsü: Laos genellikle dağlık bir ülkedir. Bununla birlikte Mekong Irnağı Vadisi’nde yer yer ovalar ve gür ormanlara rastlanır. Yazları bol yağışlı muson ikliminin egemen olduğu ülkede nüfus yoğunluğu ve kentleşme oranı düşüktür.
En yüksek yer :Phi Bia  (2817 m)
Akarsular ve göller : Mekong Nehrinin birt kısmı
İdari bölünüş : 16 il ve Vientian bölgesi
Ülke ekonomisi tamamen tarıma dayanır. Temel yiyecek ürünü olarak pirinç dış satım ürünü olarak ta en çok kahve yetiştirilir. Kahve dışında önemli bir ihraç ürünüde Kalay cevheridir. Sanayi gelişmemiştir. Laos önceleri Kamboçya ve Siyam'a bağlı iken 1353 te bağımsız bir krallık oldu. Laos krallığı 1795  te Fransa 'nın himayesine girdi. ll. Dünya savaşında bütün  Çin Hindi ülkeleri gibi Laos ta Japon istilasına uğradı. Mekong Irmağı'nın sağ kıyısındaki topraklarını kaybetti.
Ülke 1946 da özerkliğe 1949 da  da bağımsızlığa kavuştu. Ancak bağımsızlıkla birlikte iç çatışmalarda başladı. Prens Sufanuvog liderliğindeki komünist yanlısı Pater Lao ile 1962 den itibaren başkanlık görevini yürütmekte olan Prens Suvanna Fuma liderliğindeki tarafsızlar ve Prens Bun Um Liderliğindeki kralcılar arasında başlayan çekişme yıllarca sürdü.1973 e Suvanna Fuma  ile Patet Lao arasında ateşkes anlaşması imzalanarak bir milli birlik hükümeti kuruldu.1975 te Patet Lao iktidarı ele geçirip krallığı kaldırdı ve ülkede sosyalist bir yönetim kurdu. Sosyalist yönetim 1976 da başta Sovyetler birliği ve Vietnam olmak üzere sosyalist ülkelerle ekonomik kütürel ve bilimsel yardım anlaşmaları imzaladı. Batılılarla da (ABD ve Fransa dışında ) iyi ilişkiler kurdu.1977 de Vietnam ile bir dostluk ve işbirlği antlaşması yaparak çok yakın ilişkilere girildi. Hatta Vietnam  Çin savaşı başlayınca 1979 da ülkede yol yapımında yararlanılan Çinli danışman ve teknisyenleri sınırdışı etti. Ayrıca Pekin'în desteklediği isyancılara karşı Vietnam’dan 50.000 kişilik askeri güç yardımı aldı.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Öğretmen şiirleri

Okullarda bulundurulacak sivil savunma dosya içeriği