V Harfi ile başlayan atasözleri ve deyimler ile açıklamaları




Vadesi gelmek: Zamanı gelmiş olmak.
Vakit nakittir. İnsanların en büyük sermayesi zamandır. Onu altın gibi değerli bilmeli ve boşa harcamamalı.
Vakitsiz öten horozun kafasını keserler. İnsan bir iş yapmaya niyetlenmişse onu başaracağına emin olmadan konuşmamalı başkalarına duyurmamalı sonra rakipleri onu boğar yok eder iflas ettirir. Kişi rakipleri ile mücadele edebilecek güce erişmeden onlara karşı mücadeleye kalkışmamalı yoksa onların karşısında ezilir.
Vaktini şaşmamak: Her işi tam zamanında yapmak
Var varladır yok söyletir. Varlık kişiye güven cesaret bol keseden atma gücü verir. Herhangi bir işi yapma cesareti verir. Rahat hareket etme cesareti verir. Yok, ise ancak insana yokluktan dolayı acınma ve sızlanma verir.
Var yok: Olduğu şüpheli
Vardığın yer körse sende gözünü kapa. Kişi bulunduğu ortamda ki insanlara uymak istiyorsa onlarla beraber yaşamak istiyorsa onların yaşam düzenin benimsemek zorundadır.
Varını veren utanmamış. Kişi kendisinden istenince elindekini az çok bakmadan vermeli azlığından veya kalitesizliğinden utanılmamalı. Zamanı gelince yaptığından pişman olmaz ama cimrilik yapar elindekini saklarsa gelecekte karşılaşacağı durumlarda mahcup olabilir.
Varlığa darlık olmaz. İnsan elinde malı mülkü varsa her şeyi alır her şeyi istediği gibi yapar onun için sıkıntı yoktur.
Varsa hünerin her yerde vardır yerin. Kişinin bir işi mesleği becerisi varsa her yerde işi yolunda gider mutlaka saygı ve iltifat görür eğer bir becerisi mahareti yoksa zor ilgi ve alaka görür. Kendisini kabul ettirmesi zordur.
Varsa pulun herkes kulun; yoksa pulun  dardır yolun. Eğer paran varsa zenginsen herkes sana ilgi ve alaka gösterir. Yok, eğer fakirsen işin zor. Kolay kolay işlerini göremezsin. İnsanlar kolay kolay yardımcı olmaz. İşini görmez.
Varsa kişinin kısmetinde mermere geçer dişi; yoksa kişinin kısmetinde pilav yerken kırılır dişi. Eğer kişinin kısmetinde varsa istediği şey ne olursa olsun şartlar ne kadar zor olursa olsun o gerçekleşir. Yok, eğer kısmetinde yoksa olmayacaksa şartları ne kadar müsait olursa olsun akla gelmeyecek bir aksilik çıkar ve o iş gerçekleşmez.
Vasiyet ölüm getirmez. Kişinin vasiyetini yapması onun ölüm döşeğinde olmasını gerektirmez. Sadece tedbirli davranmış olur. İnsan tedbirini önceden almalı.
Vebali boynuna: Günahı da sevabı da sana
Ver yiğidi  yiğide Mevla rızkın yetire. Fakir zengin diye ayırma birbirini seven iki genci evlendir. Allah onların rızkını verir.
Veren el alan elden üstündür. İnsan daima çalışıp kazanmalı ve ele muhtaç olmamalıdır. Çalışıp helalinden kazanan ne olursa olsun dilenenden başkalarına el açanlardan daha üstündür.
Veresiye şarap içen iki kez sarhoş olur. Kişi bir işi yaparken iki kere düşünmeli. Hem işin yapılışı hem de sonuçları rahatsız edebilir. Örnek olarak bir ürünü alırken; hem veresiye alırken sarsılır utanır sıkılır hem de ödeme zamanı gelince haybeye para ödemiş gibi olur.
Verip pişman olmaktansa, vermeyip düşman olmak iyidir. Elinizde olan bir şey sizden istenince, verdiğiniz şeyi zamanında alamayacaksınız beklide istemek zorunda kalıp, verdiğiniz kişiyle kötü olacaksınız. İsteyince vermezseniz de kişi yine size kırılacaktır ama en azından malınız elinizde kalacaktır.
Verirsen doyur, vurursan duyur. Bir şeyi yapmak istiyorsan veya bir şeyi yapmaya niyet etmişsen onu tam yap yarım yapılan işten bir sonuç alamazsın, İşi tam yap ki herkes ikna olsun.
Verme malını veresiye, akar gider Karasu'ya, baş yarılır kol kırılır, sulh ederler yarısına. Malını veresiye verme çünkü alanlar borcunu ödemez batarsın. Başına birçok haller gelir. En sonunda da seni alacağının yarısına razı ederler.
Vız gelip tırıs gitmek: Yapılanlara aldırış etmemek, önemsememek.
Vız gelmek: Aldırış etmemek, önemsememek.
Volta atmak: Koridorda aşağı yukarı dolaşmak.
Vur abalıya: Bütün suçu bir zavallıya yıkma ifadesi.
Vur patlasın çal oynasın: Her şeyini harcayıp hiçbir şeye aldırmadan eğlenme hali.
Vurucu tim: En iyi eğitimi almış en iyi silahlarla donatılmış askeri birlik.
Vücut bulmak: Meydana gelmek, oluşmak.
Vücuda getirmek: Ortaya koymak.
Vücudunu ortadan kaldırmak: Öldürmek, yok etmek.
Vücuttan düşmek: Zayıflamak, gücünü yitirmek
Vermeyince mabut neylesin sultan Mahmut. Eğer insanın talihi yoksa ne yaparsan yap işleri rast gitmez.
Vücut kocar, gönül kocamaz. İnsan bedenen yaşlanır ama isteklerinde arzularında ilgilerinde ideallerinde hiç değişmez. Hep genç kalır, onlar hiç değişmez. Yaşlılık onlarda düşünülmez.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Okullarda bulundurulacak sivil savunma dosya içeriği