Danimarka Belçika





Danimarka





Resmi Adı: Danimarka Krallığı
Yönetim Biçimi: Meşruti krallık, Parlamenter Demokrasi
Başkent: Kopenhag
Nüfusu: 5,529,888 (Temmuz 2011 tahmini) İskandinav, Inuit, Faroeli, Alman, Türk, İranlı, Somalili
Yüzölçümü: 43.094 km² (Jutland 23.814 km2,Sjaelland 7027 km2, Fyn 2984 km2,Lolland 1243 km2 Bornholm 588 km2,Flaster 514 km2,Alsen 312 km2,Langelang 284 km2,Mön 2118 km2) %61 tarım alanı,%5 otlak alan,%11 ormanlık




Resmi Din: Evanjelik Lutheran 95%, diğer Protestan ve Roman Katolik 3%,Müslüman 2%
Saat dilimi : GMT +1 Saat




Alan kodu : 45
Resmi Dil: Danca, Faroece
Doğal kaynakları: Petrol, Doğal Gaz, Balık, Tuz, Kireçtaşı, Taş, Çakıl ve Kum
Para Birimi: Danimarka Kronu (DKK) Para Kuru: 1 $ = 5.624 DKK (2010)
GSMH (Milyon $): 311,9
Kişi Başına Gelir ($): 36.700
Coğrafi konumu : Kuzey Avrupa Ülkesi.Kuzeyde Skagerrak,doğuda Kattegat ve Baltık denizi ,güneyde Almanya Cumhuriyeti,Batıda Kuzey Denizi yerallır.
En yüksek yeri : Ejer Bavnehoş (172 m)
Akarsu ve göller : Gudena;Arre gölü
Önemli kentler : Rhus,Odense,Iborg,Esbjerg,gladsake,Helsinger,Randers,Koldng
İdari Bölünüş : 12 yerel birim ,Kopenhag ve Frederiksberg il bölgeleri,275 belediye Özerk Faröer ile Özerk Grönland Adası Danimarka ya aittir.
Danimarka komşusu ülkeler gibi bir sanayi ülkesidir.Nufusun yalnızca %10 tarımla uğraşır.Geniş otlaklarda önemli ölçüde süt sığırcılığı yapılır.Az miktarda tahıl (buğday,arpa,yulaf) ve sebze yetiştirlir. Balıkçılıkta önemli gelir kaynakları arasındadır.
Yeraltı kaynakları sınırlı olmakla birlikte gelişmiş bir endüstriye sahiptir.Hammadde olarak dışardan demir cevheri ve petrol satın alıp ve bunları işleyerek değerlendirir.(Makine,elektronik,gemi ve tekstil sanayii) gelişmiş bie ticaret filosuna da dahiip ülkenin ekonomisi önemli bir ölçüde ticarete de dayalıdır.
Vikingler zamanında Kuzey Avrupa da önemli bir güç olan Danimarka 1600 yılına dek yayılma politikası izledi.Ancak İsveç ve Almanya ile yaptığı savaşlarda yenildi.1815 te Napolyon Savaşlarında Fransa'yı destekleyen Danimarka bu savaşta yenik düşünce Norveç'i elinden çıkarmak zorunda kaldı.1854 te Prusya ve Avusturya ya yenilerek ülkenin üçte birini oluşturan Schleswig-Holstein'i Prusya ya verdi.Birinci dünya Savaşında Nazi İşgaline uğrayan Danimarka 1949 da Nato ya girmiştir.




Belçika





Ülkenin Resmi tam adı: Belçika Krallığı
Bağımsızlık günü: 4 Ekim 1830
Başkenti:Brüksel
Yönetim Şekli: Anayasal Monarşi altında Federal Parlamenter Demokrasi
Nüfusu: 10.879.159 (Hollandaca konuşan Flamanlar, Fransızca konuşan valonlar, Almanca konuşanlar)
Yüz ölçümü: 30.518 km2 (%24 tarım alanı,%21 otlak alanı,%21 Ormanlık alan)
Coğrafi konumu:Kuzeybatı Avrupa'da, Fransa ile Hollanda arasında bulunan ve Kuzey Denizine sınırı olan Belçika'nın yüz ölçümü 30.250 km2'dir. Kuzeyde Hollanda (450 km.), Doğuda Almanya (167 km.) ve Lüksemburg (148 km.), Batı ve Güneyde de Fransa (620 km.) ile sınıra sahiptir. Kuzeyde, Kuzey Denizi ile de kıyısı vardır. Kara sınırları uzunluğu 1.385 km., denizle olan kıyısının uzunluğu ise 66.5 km'dir. Kuzeybatıda yer alan kıyı kesimleri düz olan, orta kısımlarında küçük yükseltiler yer alan Belçika'nın güneyi dağlıktır. Ülke yüz ölçümünün % 20'sini ormanlar, % 28’ini ekilebilir alan, % 29’unu diğer tarımsal alan, % 19’unu ise meskun bölgeler oluşturmaktadır.
Coğrafi konumu: 50 50 Kuzey enlemi, 4 00 Dogu boylamı
Dil: Holandaca ,Fransızca (Resmi Dil) Almanca
Din:Roma - Katolik,Protestanlar,Müslümanlar
En yüksek yer: Botrange (Yüksek Venn) 694 m
Akarsular ve Göller: Schelde,Maas
Para Birimi: Euro (€)
GSYİH (milyar dolar , cari fiyatlarla): 351.8
Kişi Başına GSYİH (dolar, PPP*):36,9
Saat dilimi: GMT +1 Saat
Uluslararası telefon kodu: + 32
Önemli Kentler:Anvers,Gand,Charleroi,Liege,Brugge,Namur,Schaerbeek,Ostende
İdari bölünüş:3 Bölge (Flamanya,Valonya,Brüksel) 9 il 43 ilçe,214 kanton
İklimi: Ülkenin denize yakınlığı, iklimini büyük ölçüde etkilemektedir. Hava, batı rüzgarlarının da etkisiyle genellikle kapalı, nemli, çoğunlukla da yağmurludur. Kışlar ılıman,yazlar ise serin geçmektedir.
Limanlar: Anvers, Ghent, Zeebrudge, Brüksel, Genk, Liege, Namur, Oostende
Akarsular: Belçika'nın önemli akarsuları, Meuse (183 km) , Scheldt (200 km) ve Yser (50 km)’dir. Ayrıca, Ren ve Seine Nehirlerinin kolları da, küçük akarsular olarak ülkede yer almaktadır.
Göller:Ülkenin önemli gölleri, Bütchenbach Gölü, Eupen Gölü, Gileppe Gölü, Robertville Gölü,Warfaaz Gölü, Nisramont Gölü ve Eau d'Heure Gölleridir.
Çalışan nüfusun çok az bir kısmı tarımla uğraşır.Genellikle fakir topraklardan oluşan arazi üzerinde yoğun bir tarım yapılır.Makine ve bol gübre sayesinde yüksek verim alınır.Tarım en çok ovalarda ve mille kaplı platolarda yapılır.Başlıca üretim şeker pancarı tahıl buğday ve patatestir. Hayvancılık ve ormancılıkta belli başlı etkinlik alanları olmakla beraber tarım üretimi ülke beslenmesi için yeterli değildir.



Belçika'nın zenginliği tamamen sanayiye dayanır.Sermaye birikimi 19. yy. da kömür işletmeciliğine dayalı olarak sanayi devriminin gerçekleşmesini sağlamıştır.Ülkede zengin maden kömürü yatakları vardır.Petrolün temel enerji kaynağı olarak kullanılmasına kadar yılda 30 milyon ton kömür üretilirken son yıllarda bu oran 7 milyon tona kadar düşmüştür.Irmaklar elektrik üretimine elverişli değildir.
Çelik üretimi de her şeyden önce ülkede çıkan demir cevherine ve kömüre bağlı olarak gelişmiştir. Demir dışı metallerin üretimi de başta bakır olmak üzere önemli miktardadır.Ülke sanayi inde makine ve mekanik yapımların da önemli yeri vardır. Demiryolu gereçleri ,takım tezgahları sanayi,gemi yapımı ,vb,dokuma sanayiide (yün pamuk jüt,keten) çok çeşitli ve boldur.Kimya sanayi kömür havzasında, petrokimya Anvers'de yoğunlaşmış durumdadır.Gübre üretimi ,plastik madde ,sentetik elyaf üretimi de gelişme halindedir.
Ülkede sanayin her türlü gelişmesini kolaylaştıran geniş bir ulaştırma ağı (demir,kara,su) vardır.
Yüz ölçümünün küçüklüğüne ve doğal kaynakların azlığına rağmen Belçika dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2024 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı sonuçları...2024 Adalet Bakanlığı İcra Müdür ve İcra Müdür Yardımcılarını Seçme Sınavı müracaatları..

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları

2024 bilsem öğrenci tanılama ve yerleştirme sürecinin bireysel değerlendirme aşaması başlıyor../2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimi açıklandı..