Avusturya
Avusturya
Ülkenin resmi adı: Avusturya Cumhuriyeti
Yönetim biçimi:Federal Parlamenter Cumhuriyet
Başkent: Viyana
Nüfusu: 8.384.745
Önemli Kentler: Graz, linz, Salzburg, İnnsbruck, Klagenfurt, Villach, Bregenz
İdari yapı: 9 Federal Eyalet,15 il ve 84 eyalet bölgesi. Avusturya’nın idari yapısı, federal yapıya dayalı cumhuriyettir. Niederösterreich (Aşağı Avusturya), Wien (Viyana), Burgenland, Steiermark, Oberösterreich (Yukarı Avusturya), Salzburg, Kärnten, Vorarlberg ve Tirol olmak üzere dokuz eyaletten oluşmaktadır.
Dili: Almanca resmi dil olup ilginizce ve Fransızca da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Din: Roma Katolik Hristiyan
Para Birimi:Şiling (Euro) , Avrupa birliğine girdikten sonra Avro (€)
Coğrafi konumu:Alp Sıradağları üzerinde kurulan Avusturya, 9 eyaletten oluşan federal bir cumhuriyettir.Orta Avrupa ülkesi.Kuzeyinde Federal Almanya Cumhuriyeti ve Çekoslavakya,Doğuda Macaristan, Güneyde Slovenya ve İtalya,Batıda Lihtenştayn ve İsviçre yer alır.Ülkede Tuna Nehri coğrafi ve turistik açıdan olduğu gibi, bir taşıma yolu olarak da hayati öneme sahiptir. 1992 yılında tamamlanan ve Karadeniz’i nehir yoluyla Kuzey Denizi’ne bağlayan “Rhein-Main-Donau” (Ren-Main-Tuna) Kanalı, 3.500 Km’lik güzergahın uzun bir parçası olan Tuna Nehri’nin önemini daha da arttırmıştır. Viyana’nın hemen dışında bulunan liman ticari taşıma açısından dikkat çeken bir konuma sahip bulunmaktadır.
İklim: Avusturya'nın iklimi genelde ılıman ve yumuşaktır, ancak Alp Dağları bölgesinden doğudaki ovaya doğru farklılıklar gösterir. Yazları özellikle Viyana ve alçak kesimlerde yer alan şehirlerde 20-30 dereceler civarında seyreden hava bazı günler çok sıcak olmaktaysa da geceler serindir. Alpler Bölgesi ise yazları ılık ve genellikle açıktır. Kışları ortalama sıcaklık sıfır derece civarındadır. Isı özellikle Ocak ve Şubat aylarında sıfırın altına düşmektedir. Dağlık bölgelerde ilkbaharda ve sonbaharda da kar yağışı görülebilmektedir.
Saat Dilimi: GMT +1Saat
Alan Kodu: 61
Yüz ölçümü: 83.857 Km2 %18 tarım alanı,%24 otlak alan,%38 ormanlık alan
En yüksek yerler:Grossglockner (3798 m),Wildspitze (3774 m),Grossvenediger (3674 m),Hochfeiler (3510 m),Zuhütl (3507 m)
Akarsu ve göller: Tuna'nın bir bölümü,Drau İnn, Enns,Salzach
Neusiedler Gölü,Atter Gölü,Traun Gölü,Wörther gölü,Millstatter gölü,Mond gölü
GSYİH: 415 .000.000.000 Dolar
Kişi Başı Yıllık GSYH (Euro):33.820
Avusturya ekonomisinde tarım önemli bir yer tutar.Dağlık bölgelerdeki otlaklarda hayvancılık yapılır.vadilede geleneksel tarım ürünleri yetiştirlir.Tna vadisi ile Viyana ovasında tarla bahçe tarımı yapılır.tahıl şeker pancarı korunaklı yerlerde meyve bahçeleri ve bağlar mevcuttur.
Ülkede sinai gelişme yenidir.Orman işletmeciliğine bağlı geleneksel bazı sanayi dalları eskiden de vardı.Son savaştan buyana devlet destel yatakları işletilmeye başlanmış dağlardan inen gür akarsulardan elektrişk enerjisi elde etmek için hidroelektrik santraller kurulmuştur.Bu iki enerji sayesinde sanayi gelişmeye başlamıştır.
Değişim sanayini besleyecek ölçüde demir çelik üretilmekte bu üretimi Erzberg'deki kömür ocakalrı beslemektedir.Sanayi dalları ço değişiktir.Mekanik elektrik elektronik ,tekstil,kimya,besin(bira şeker) Tüm sanayi tuna boyundaki kentlerde toplanmış durumdadır.Kış sporlarına dayalı turizm gelirleri de hayli gelişmiştir.
Kaynakları çok sınırlı olan ülke ekonomisi federal Almanya ya sıkı sıkıya bağlıdır.
Milattan önce Keltler'in,ondan sonra 6.yy .kadar sırayla Romalıların, Hunların, Gotların,Germenler'in , Avarların ve Slavların gelip geçtiği ve yerleştiği Avusturya topraklarında bu kavimlerin karışımı bir millet ortaya çıktı.Bir ara Frankların eline geçerek Hristayanlaşan ülkede ancak 10. yy da Babenberg Hanedanı ile ,gerçek Avusturya devleti kuruldu.Devlet 13.yy ın sonularına doğru Habsburg Hanedanının eline geçti. Habsburgların Avusturya Macaristan İmparatorluğu 1918 yılına kadar sürdü ve bu tarihten sonra dağılan imparatorluğun almanca konuşmayan kısmında Avusturya devleti kuruldu.
1938 yılına kadar federal bir devlet olarak varlığını sürdüren Avusturya 1938 de Hitler Almanya'sına katıldı.Savaştan sonra on yıl süreyle (1945-1955 ) Batılılarla Sovyetler 'in işgali altında kaldı.ancak 1955 te yaniden bağımsızlığına kavuştu.Ülkede iki büyük partinin iktidarı bazen birlikte bazen yer değiştirerek sürdü.
1966 ya kadar Büyük Koalisyon halinde ülkeyi yöneten Halk Partisi ile Sosyalist Parti bu tarihten sonra da Bruno Kreisky 'nin Sosyalist Partisi yönetimi ele geçirdi.1983 Martında yapılan son seçimlerde hiçbir partnuna gidildi.
Yorumlar
Yorum Gönder