Hollanda /Gabon
Hollanda
Resmi Adı: Hollanda Krallığı
Yönetim Biçimi: Anayasal Monarsi ve Parlamenter Demokrasi
Başkent: Amsterdam
Siyasi Başkent: The Hague (Lahey)
Din: Katolik (%31) , Protestan (%13) , Kalvinist (%7), Müslüman (%5.5)
GSYİH Büyüme Oranı (%):
Kişi Başına Düşen Milli Gelir (ABD $) :
Uluslararası saat dilimi: GMT + 1 Saat
Alan kodu: 31
Resmi Diller: Hollandaca ( Friesland Eyaletinde konuşulan Frizce, resmi yerli azınlık dilidir.)
Nüfus: 16.612.213 milyon ( 2010 tahmini ) Nüfusun % 80’i Hollandalı, % 20’si ise azınlıklardan oluşmaktadır. 1 Mayıs 2009 tarihli verilere göre, 3.3 milyonluk göçmen nüfus içerisinde en büyük grup Türklerdir. ( 380 480 kişi) Daha sonra Fas, Surinam ve Endonezya kökenliler gelmektedir
Yüz ölçümü: 41.526 km2 Kullanabilen arazi Ekili alan: % 57,9 Orman: %7,6 Islah edilmiş alan: %7,5
Bağlı Bölgeler: Karayip Adaları, Aruba, Hollanda Antilleri
Eyaletler : Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Noord Brabant, Zuid Holland, Noord Holland
Başlıca Şehirler : Nüfus büyüklüğüne göre, Amsterdam, Rotterdam, The Hague, Utrecht, Eindhoven, Tilburg
Coğrafi Konum : Batı Avrupa’da, Kuzey Denizi kıyısında, Belçika ve Almanya arasında yeralan Hollanda, 41.526 km2’lik bir yüzölçümüne sahiptir. Kuzey ve batıda Kuzey Denizi ile çevrili olan Hollanda, güneyde Belçika, doğuda ise Almanya ile komşudur. Hollanda, Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks ülkelerinden bir tanesini oluşturur.
Coğrafi yapısı itibariyle düz bir araziye sahip olan ülke topraklarının yarısından çoğu, deniz seviyesinin altında bulunmaktadır. Özellikle kuzey ve batısı olmak üzere ülkenin üçte biri deniz seviyesinin altındadır. En alçak nokta, deniz seviyesinin 6.7 metre altına tekabül etmektedir. Amsterdam Uluslararası Hava alanı Schiphol, deniz seviyesinin 4.5 metre altındadır. Nehir, kanal ve göller, Hollanda’da 4 000 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Amsterdam tamamen kazıklar üzerine inşa edilmiş olup, şehirde 1 281 adet köprü mevcuttur.
Hollanda coğrafyasının en belirgin özelliği, denizden kazanılan, ‘polder’ adı verilen topraklardır. Hollandalıların bu konudaki mücadelesi yüzyıllardır sürmektedir. ‘Polder’ lar, su baskınlarından geçmişte yel değirmenleri ile korunurken; günümüzde gelişmiş teknolojiler ve setler kullanılmakta, su seviyesi sürekli kontrol edilmektedir. Bugün ülkede hala bin adet civarında çalışır durumda yel değirmeni bulunmaktadır.
İklim : Hollanda, nemli ve yağışlı bir iklime sahiptir ve yağışlar tüm yıl boyunca sürmektedir. Hollanda`nın iklimi, Kuzey denizi kıyılarında bulunması nedeniyle, ılıman deniz iklimi özelliklerini taşır. Ocak ayı ortalaması 1,7 derece, Temmuz ayı ortalaması ise 17 derece civarındadır.
Nehirler:Ülke Batı Avrupa’nın üç büyük nehri, Ren, Maas ve Schede nehirlerinin deltasında bulunmaktadır.
Gabon
Nufusu :1.505.463
Yüzölçümü: 267.667 km2 %2 tarım alanı,%17 otlak alan,%75 ormanlık ve çalılık)
Başkenti: Libreville
Dil : Frasnızca (Resmi dil) Bantu dilleri
Din : Hrsitiyanlık
Saat dilimi : GMT +1 saat
Alan kodu:
Coğrafi konumu: Batı Afrika'da Gine Körfezi’nde devlet. Kuzeyde Ekvator Gine'si ve Kamerun, doğuda ve güneyde Kongo Halk Cumhuriyeti, batıda Atlas Okyanusu yeralır. Ülkenin doğusu düzlüktür. Batıya Atlas Okyanusu kıyısına doğru arazi yükselir. Buralarda tepeler ve bataklıklar yer alır. Oguer Irmağı ve kollarının geçtiği ülke ekvator İklimi nedeniyle sık ormanlarla kaplıdır.
En yüksek yer: Massif du Chaillu (1575 m)
Akarsular: Ogooue
İklimi :
Önemli kentleri: Port-Gentil,Franceville
İdari bölünüş: 9 İl
Halkın çoğunluğu Bantu soyundandır. Ülkenin genişliğine göre nüfusu çok seyrektir ve bunlarda kıyı kesiminde toplanmıştır. Orman işletmeciliği (Özellikle kontrplak yapımında kullanılan okume ağacı) uzun süre ülkenin tek zenginlik kaynağı olmuştur. Fakat yeraltı zenginliklerinin (Petrol başta olmak üzere demir, uranyum ve manganez) işletilmesi ülkede endüstrinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlamıştır.
Kereste endüstrisine yeni endüstri alanları (Rafineri, hafif, metalürji, v.b) eklenmesine karşın, Gabon birçok tüketim malını ithal etmek durumundadır.
Gabon toprakları 19.yy. kadar etnik gelenekleri içinde yaşadı. Zaman zaman şu yada bu kabilenin şefi diğerlerine üstünlük sağladı. Ülke 1839 dan itibaren Fransız etkisine girmeye başladı ve 1868 de resmen Fransız sömürgesi oldu.1956 da özerkliğe ve çok geçmeden, dört yıl sonra 1960 ta da bağımsızlığına kavuştu. Ülke tek partili cumhuriyet olarak yönetilmektedir. Yönetim biçimi başkanlık sistemini andırır.
Yorumlar
Yorum Gönder