Güney Kore
Güney Kore
Resmi adı: Kore cumhuriyeti
Yönetim biçimi: Cumhuriye (Yarı başkanlık sistemi)
Başkent: Seul
Nüfus:48,2 milyon
Yüzölçümü:99.601 km2 %22 tarım alanı,%67 ormanlık
Milli Bayramı: Liberasyon Günü, 15 Ağustos (1945)
Diller: Korece
Dinler : %26.3 Hıristiyan (%19,7 Protestan, %6,6 Katolik), %23,2 Budist, diğer/ bilinmeyen %1,3,Ateist %49,3
Okuryazar oranı:%98,1
Önemli şehirleri: Seul (9,9 milyon), Busan (3,7 milyon), Incheon (2,5 milyon), Daegu (2,5 milyon),Daejeon(1,4 milyon), Gwangju (1,4 milyon)
Para birimi: Won
Saat dilimi: GMT +9 Saat
Alan kodu: 82
Coğrafi konumu: G. Kore Güney Asya’da Kore Yarım Adasının güney yarısında yer almakta olup, doğusunda Japon Denizi, batısında ise Sarı Deniz bulunmaktadır. Geniş bir alana sahip olan G. Kore’nin yaklaşık %70’i dağlarla kaplanmıştır. Ülkenin en yüksek noktası 1950 m yüksekliğindeki Halla-san dağıdır.
İklimi:
Akarsular: Naktong,Namhan
Göller:
En yüksek yer : Taebaek-Samaek (1708 m)
GSYİH (milyar dolar) : 965,3 milyar dolar
Kişi Başına GSYİH(satın alma gücü paritesine göre)$ : 20,400
İdari bölünüş: 9 Vilayet ve 4 il yönetimi
Ülke ekonomisinin temeli tarım kesimine dayalıdır. Halkın başlıca besin maddesi pirinç olduğundan çeltik tarımı önemli bir yer tutar. Meyve, pamuk, tütün üretimi gelişme içindedir. Hayvancılıkta domuz ve kümes hayvanı üretimi ön sırayı alır. Nüfusun yoğun olması genel bir toprak sıkıntısını da beraberinde getirmektedir.
Kuzey Kore'nin aksine Güney Kore de yeraltı zenginliği azdır. Kömür üretime dayalı olan ağır sanayi az gelişmiş olup çelik üretimide düşüktür. Sanayi özellikle hafif dallarda önemli gelişmeler göstermiştir. Büyük kentlerde toplanmış olan hafif sanayi kolları arasında tekstil sanayinin önemli bir yeri vardır.(pamuklu ipek)
Güney Kore sanayileşme sürecinin sonucu olarak dışarıdan fabrika donanım gereçleri satın almakta, ürettiği malları dışarı satmaktadır. Ticari ilişkilerinin en gelişmiş olduğu ülkeler Japonya, ABD gibi ülkelerdir. Ekonomide son yıllarda önemli gelişmelere kateden ülkede çok iyi eğitilmiş bir toplum yapısı ve buna bağlı olarak gelişen bir ileri teknoloji vardır.
Kore'nin çok eskiye dayanan bir tarihi vardır. Efsaneye göre "Kendi dillerinde (Çosen) yani (sakin sabah ülkesi" tangun adında biri tarafından kurulan Kore, sonraları Çin'in hâkimiyetine geçti. Bu nedenle Çin ve Budizm'in etkisi fazladır. Daha sonraları 7.yy.dan 20.yy ka kadar değişik hanedanların yönetiminde bağımsız krallık olarak yaşadı.1910 da Japon işgaline uğrayarak 1945 e kadar otuzbeş yıl Japonlar ın elinde kaldı.
1945 te Japonya yenildiği zaman Kore'nin 39.çParalele kadar güney bölümünü Birleşik Amerika , Kuzey Bölümünü ise Sovyetler Birliği işgal etti.İki ülke bağımsız devlet olmasına karşın Kore'nin bağımsız tek devlet olması konusunda anlaşmaya varılamayınca Kuzey ve Güney Kore olmak üzere iki devlet kuruldu.İki devlet arasındaki anlaşmazlık sonucunda 1950 yılında Kore savaşı çıktı.Bir yanda ABD ve Batı ülkeleri öte yanda Çin karşılıklı savaş yaklaşık üç yıl sürdü ve 1953 yılında ateşkes anlaşması sağlandı. Bu savaşta aralarında bir Türk Tugayı’nın da bulunduğu BM kuvvetleri Güney Koreyi Savundu.
Yorumlar
Yorum Gönder