Ş Harfi ile başlayan atasözleri ve deyimler ile açıklamaları


Şafak atmak: Ani bir durum karşısında rengi değişmek, şaşırmak
Şahin ile deve avlanmaz. Küçük işler gerektiren aletle büyük işler yapılmaz. Büyük işler için büyük aletler gerekir.
Şahin küçüktür ama koca turnayı havadan indirir. Kişiyi boyuna posuna bakıp değerlendirmek yanlıştır. Nice insanlar vardır ki boyu küçük ama gücü kuvveti kendinden boylu çok kişiden fazladır.
Şahine lokma eksik olmaz. Güçlü insanlar için kazanmak ihtiyaçlarını kazanmak orun olmaz. O mutlaka bir yolunu bulur.
Şakanın sonu kakadır. Her şey yerinde ve ölçülü olmalı şakanın eğer ayarı kaçarsa sonu tatsızlıklara varır.
Şaka kaldırmak: Şakaya gelmek, şakadan hoşlanmak
Şakaya vurmak: Ciddi bir konuyu şaka ile kabullenmek
Şap ile şeker bir değil. Her şeyi görünüşüne göre değil yaptığı işe göre değerlendirmeli. Şapta şeker de birbirine benzer ama tamamen farklı işler yaparlar.
Şaraptan bozma sirke keskin olur. Sonradan bozulan azan kişi ömür boyu yanlış yolda gidenlerden daha fena olur.
Şaşkın ördek suya kıç üstü dalarmış. Kişi ne yaptığını bilemezse işlere tersinden başlarmış.
Şer işi uzat hayra dönsün, hayır işi uzatma, şerre dönmesin. Kötü giden bir işi n kötülüğüne boyun eğme uğraş mücadele et ve onu iyi yola döndür. Aynı şekilde hayır olan bir işi de uzatıp araya fitne fesat girmesine meydan verme en kısa zamanda o işi bitir.
Şeriatın kestiği parmak acımaz. Kanun cezayı vermişse artık şartsız kabul etmek ve üzülmemek zorundayız.
Şeyh uçmaz müridi uçurur. Bir kişiye inananlar onu olduğundan fazla abartır ve başkalarını da buna inandırmaya çalışırlar.
Şeytan kişiyi kandırır ama suyunu ısıtmaz. Nasıl ki rüyada şeytana aldanıp uyandığımızda abdest almamız gerektiğinde kalkıp suyumuzu kendimiz ısıtırsak aynı şekilde toplumda uyanık diye geçinip biz sakat işlere bulaştıranlar zorda kalınca yanımıza uğramazlar. Kendi başımızın çaresine bakmamız gerekir.
Şeytan tüyü: Kendisini çevresindekilere sevdirme huyu
Şeytana uymak: Arzularına uyup kötü bir iş yapmak
Şeytanın dostluğu darağacına kadardır. Kötü arkadaşla ahbaplık zorda kalıncaya kadardır. Zorda kalınca bizi terk ettiği gibi yaptığı yanlış yönlendirmeler bizi darağacına kadar getirebilir.
Şeytanla ceviz oynanmaz. Hilekâr üçkâğıtçı kişilerle iş yapılmaz eğer iş yapacaksak sonuçlarına da katlanmayı bilmek zorundayız.
Şeytanla kabak ekenin kabak başına patlar. Hilekâr insanla ticaret yapmaya kalkan sonunda batar. İşin borcu başına kalır.
Şeytanla ortak buğday eken samanını alır. Hilekâr insanla ortak iş yapmaya kalkan sonuçta hiçbir şey kazanamaz. Sadece işin artıkları ile yetinmek zorunda kalır.
Şık şık eden nalçadır, iş bitirene akçedir. Bir yönüyle değerli olan şeylere benzemesi onun aynı işi yaptığı anlamına gelmez. Örneğin nalçada bozuk para gibi şık şık öter ama aynı işi görmez. Sadece sesleri benzer.
Şimşek çakmadan gök gürlemezmiş. Bir işin oluşması için önce onun oluşumunu sağlayacak nedenler ortaya çıkmalıdır. Tıpkı gök gürlemesi gibi önce şimşek çakar ardından da bunun doğal sonucu olarak gök gürler.
Şifayı bulmak: Hastalanmak
Şom ağızlı: İleri geri konuşan, aklına geleni söyleyen.
Şöhret afettir. İnsanın tanınması meşhur olması eğer ne yapacağını bilemezse sonunu felakete sürükler.
Şöyle böyle: İdare eder, ne iyi ne kötü
Şu dünya kırık kulplu kazan, bir  ucundan tut sende kazan. Bu dünyada herkesin mutlaka yapabileceği bir iş vardır herkes yapabileceği işi bulup geçimini temin edecek şekilde çalışmaya başlamalı
Şu karşıda yapı var, geliyor keser sesi, ustalar meclisinde çıraklar keser sesi. Nasıl binada insanlar çalışırken ses gelirse ustaların yanında yanın da çıraklar ustalık taslamamalı. Ustalarını dinlemeli ve onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışmalı.
Şubatın sonundan martın onundan kork. Kış mevsiminin sonuna gelinmişte olsa şubatın sonu ve mart ayının onu arasındaki soğuklar kıştan beterdir.

Sayfa sayfa atasözleri ve deyimlerle açıklamaları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğretmen şiirleri

HEM 1. Kademe okuma – yazma kursu zümre öğretmenler kurulu

Özel Eğitim Uygulama Okulları (III. Kademe) İş ve Beceri Uygulamaları dersine ait taslak öğretim programları